StoryEditor

Zliav pre dôchodcov by malo byť viac

04.07.2018, 13:05
Štát i rôzne organizácie sa snažia pomáhať starším spoluobčanom zľavami či výhodami. Problémom však je, že dôchodcovia o nich často nevedia. Upozorňuje na to Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším.

V akej miere dôchodcovia využívajú zľavy?
Ľudia, ktorých príjmy sú veľmi nízke, sa snažia využívať akúkoľvek možnosť ušetriť na základných životných potrebách. Ide o rôzne zľavy na lieky, pomôcky či miestne dane. Aby si ich mohli uplatniť, musia o nich v prvom rade vedieť.

Penzisti najčastejšie využívajú zľavy na cestovnom vlakom alebo mestskou hromadnou dopravou. Ide však hlavne o tých občanov, ktorí sú mobilní a môžu cestovať. Starší majú nárok aj na bezplatný účet v banke. O ten si však občan musí sám požiadať a to, aby bol pre neho cenovo výhodný, nie je to automatické.

Dôchodcovia ďalej využívajú príspevky na rekreáciu vo výške 50 eur. Žiaľ, túto pomoc využívajú len tí, ktorým to v rámci projektov poskytuje Konfederácia odborových zväzov a Jednota dôchodcov.

Pre starších je tiež veľmi zaujímavý a značne využívaný príspevok na stravu, ktorá je zabezpečovaná v mnohých okresných, ale i menších mestách a táto strava je imobilným i dovážaná domov. Práve tieto zľavy významne ovplyvňujú kvalitu ich života, ale aj šetrenie ich finančných prostriedkov, ktorých je málo.

Ktoré sú ďalšie oblasti, kde zvyknú starší občania využívať zľavy?
Starší majú nárok na zľavy napríklad pri miestnych daniach, pri dani z nehnuteľnosti, dani za psa či zľavy pri platbách za komunálny odpad.

Rovnako majú úľavy aj pri koncesionárskych poplatkoch a zdravotne postihnutá osoba ich dokonca neplatí vôbec. A za určitých podmienok sa dôchodcom vracajú od zdravotnej poisťovne doplatky za lieky.

Kde by ste privítali výraznejšie úľavy?
V zdravotníctve. Starší ľudia často nechodia na špeciálne vyšetrenia, pretože nemajú peniaze na vysoké poplatky. V mnohých prípadoch ide o poplatky, ktoré nie sú kontrolovateľné a každý región, dokonca každý lekár, si za službu vypýta rôznu úhradu.

Problémom je, ak starší človek zostane čiastočne alebo úplne imobilný a musí využívať individuálnu dopravu, napríklad auto či taxík, čo je pomerne drahé a dôchodcovia si na to nemôžu uplatniť zľavu. Dokonca si dôchodca musí zaplatiť aj sanitku, ak ju potrebuje ako odvoz na nemocničné vyšetrenie.

Ak má starší človek nízky príjem, mal by mať úľavu aj na opatrovateľskú službu, ktorú si často nemôže dovoliť, a to i napriek zdravotnému postihnutiu. Často si preto seniori zabezpečia starostlivosť len na tie najnutnejšie úkony a takáto starostlivosť nie je kvalitná.

Pre nízky príjem majú dôchodcovia problém aj s umiestnením v sociálnych zariadeniach. Práve tu by mala byť uplatňovaná určitá solidárnosť a občan, ktorý má nízky príjem, by mal mať na tieto služby zľavu a zabezpečený rovnaký prístup.

Sú informácie o zľavách ľahko dostupné?
O rôznych zľavách a výhodách sa môžu dôchodcovia dozvedieť z médií, z informácií v seniorských organizáciách, na mestských či obecných úradoch a na Úradoch práce.

Napriek tomu, sú informácie nedostatočné a starší ľudia ich získavajú ťažšie. Dôvodom je, že v práve v období technických vymožeností ťahajú dôchodcovia pre chýbajúce zručnosti za kratší koniec. Často o zľavách nevedia a nemajú o nich žiadne informácie.

Je to hlavne chyba kompetentných, že túto informáciu nepredajú cieľovým skupinám. Napríklad mnoho starších občanov nevie, že od januára tohto roku majú nárok na zľavy takých zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktoré čiastočne hradí zdravotná poisťovňa.

Neinformovanosť je často dôsledkom toho, že úradníci sú zaneprázdnení a starší ľudia si predsa len vyžadujú osobitný a empatický prístup.

Rastie počet zliav pre našich dôchodcov?
Je tu určitý posun. Avšak nedá sa povedať, že je to dostatočné. Napríklad avizované príspevky na kúpeľnú liečbu nie sú najlepším riešením, pretože takýto pobyt si dôchodcovia s veľmi nízkym dôchodkom aj tak nemôžu dovoliť.

Stále totiž hovoríme len o príspevkoch a dôchodcovia si musia zaplatiť aj ďalšie náklady, na ktoré jednoducho nemajú dostatok financií. Privítali by skôr príspevky, ktoré by im pomohli zabezpečiť základné životné potreby ako sú potraviny, lieky a ďalšie náklady na každodenný život.

Autor: Petra Stanová

01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 03 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne 04 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky 05 - Modified: 2024-02-23 12:18:45 - Feat.: - Title: Z druhého piliera pôjde pre dôchodcov menej eur. Ktorých sporiteľov sa zmeny dotknú najviac?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:05