StoryEditor

Daň eva zostáva u Maďarov populárna

06.10.2006, 00:00

Najvýhodnejšou formou zdaňovania v Maďarsku zostáva stále zjednodušená podnikateľská daň. U južných susedov ju skrátene nazývajú proste eva (egyszerusített vállalkozási adó). Na tomto konštatovaní sa nič podstatné nezmenilo ani napriek jej výraznému zvýšeniu od októbra z doterajších 15 až na 25 %. Ide o ďalšie vynútené opatrenie v rámci prísneho úsporného vládneho balíka na zníženie nebezpečne vysokého schodku verejných financií na prijateľnú úroveň.
Z viac ako stotisíc osôb a subjektov uplatňujúcich spomínaný populárny spôsob zdaňovania príjmov sa podľa posledných informácií Daňového a finančného kontrolného úradu (APEH) odhlásilo iba 1 802. Teda len necelé dve percentá, čo je zanedbateľný podiel. Mali na to možnosť do polovice septembra. Daňoví experti nehľadiac na citeľné zvýšenie zjednodušenej dane eva napokon ani neočakávali masový odchod daňovníkov z tohto systému. Dôvodom je veľmi jednoduchá administratíva pri výpočte tejto podnikateľskej dane kompenzujúca aj nárast poplatkov.
"Čísla ukazujú, že napriek veľkému zvýšeniu je eva stále považovaná za najprijateľnejšiu formu zdanenia, hlavne pre vykonávanie duševných aktivít, poskytovanie nemateriálnych služieb alebo podnikateľov pracujúcich bez zamestnania," zdôvodnil pokračujúci záujem podpredseda Celoštátneho združenia daňových poradcov a účtovníkov (AKOE) Iván Vadász. Pre odchod zo systému eva sa podľa neho rozhodli najmä tí, ktorí medzičasom skončili s podnikaním alebo disponujú primeranými výdavkami.
Zjednodušenú daň môžu uplatňovať individuálni podnikatelia alebo spoločníci a podniky s hrubými ročnými príjmami do 25 miliónov forintov (3,4 milióna korún). Podnikatelia, ktorí sa teraz odhlásili zo systému eva, sa nemôžu vrátiť doň v nasledujúcich štyroch rokoch. Tí, čo sa neodhlásili a pokračujú v ňom naďalej, môžu z príjmov za tri štvrte tohto roka odviesť pôvodnú daň vo výške 15 % a za zvyšné obdobie roka už 25 %. Prípadne z celoročného príjmu odvedú 15 % a zo štvrtiny príjmu ďalších 10 % dane. Ministerstvo financií ráta v tomto roku s príjmami z tejto dane v objeme 107 miliárd forintov. Za sedem mesiacov tohto roka to bolo 78,3 miliardy forintov. V prvom roku existencie dane eva, v roku 2003, štát z nej získal 31 miliárd forintov, v roku 2004 už 67 miliárd a vlani 91,4 miliardy forintov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:42