StoryEditor

Privatizácia burzy sa začne pripravovať v marci

11.01.2006, 23:00
Vládny kabinet včera odobril privatizáciu Centrálneho depozitára cenných papierov SR (CDCP), ktorého majetok sa má ako nepeňažný vklad vložiť do základného imania Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB). Do konca februára by akcionári burzy mohli schváliť zvýšenie jej kapitálu a ešte v tomto štvrťroku by sa mohla začať pripravovať privatizácia samotnej burzy.

CDCP bude dcéra burzy
Majetok centrálneho depozitára ocenila poradenská a audítorská spoločnosť KPMG Slovensko na 229,7 milióna korún. O túto sumu sa prostredníctvom Fondu národného majetku SR (FNM), ktorý získa akcie depozitára v najbližších dňoch od ministerstva financií, zvýši základné imanie burzy cenných papierov. "Do konca februára by akcionári burzy mohli schváliť zvýšenie jej základného imania," myslí si generálny riaditeľ sekcie finančného trhu na ministerstve financií Vladimír Dvořáček.
Fond národného majetku vlastní 22-percentný podiel na hlasovacích právach burzy, na schválenie takéhoto kroku je však potrebná dvojtretinová väčšina hlasov akcionárov. Podľa Dvořáčka však existuje konsenzus medzi štátom a najväčšími akcionármi burzy, ktorými sú najmä banky. Fond by tak nemal mať problém získať až 74,2-percentný podiel na majetku burzy.

Predaj burzy
Poradca fondu by mohol začať pripravovať podmienky predaja akcií BCPB podľa Dvořáčka už v tomto štvrťroku. Zástupcovia rezortu financií očakávajú, že sa do medzinárodného tendra prihlásia aj zahraničné burzy, a burzy v stredoeurópskom regióne by sa tak mohli prepojiť. Predstavitelia pražskej a varšavskej burzy sa však vyjadrili, že zatiaľ nevidia výhody takéhoto prepojenia a snažia sa skôr posilňovať svoju vlastnú pozíciu v rámci regiónu. "Zámerom ministerstva financií je ponúknuť podiel, ktorý nadobudne FNM na predaj, strategickému investorovi. Preto je pre nás dôležité v prvom rade urobiť všetko pre to, aby sme si najskôr sami vyriešili všetky problémy kapitálového trhu, a tak vytvorili podmienky na zvýšenie predajnej ceny burzy do budúcnosti," konštatovala začiatkom roka generálna riaditeľka BCPB Mária Hurajová. Rezort financií predpokladá ukončenie predaja burzy niekedy koncom leta.


Trh by mohol ožiť

Napriek priamemu vlastníckemu prepojeniu budú burza aj centrálny depozitár naďalej fungovať ako samostatné právnické osoby. "Spojenie burzy a centrálneho depozitára by malo zefektívniť kapitálový trh. Služby pre účastníkov trhu by mali zlacnieť a mali by sa poskytovať štandardné služby," myslí si výkonný riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál. Centrálny depozitár, ktorý vznikol transformáciou bývalého Strediska cenných papierov SR, vykonáva centrálnu evidenciu cenných papierov, vedie centrálny register emitentov zaknihovaných cenných papierov a účty ich majiteľov a zabezpečuje zúčtovanie a vyrovnanie obchodov s investičnými nástrojmi.

Akcionárska štruktúra BCPB:
  Súčasnosť Po navýšení ZI
Fond národného majetku 22,13 74,2
VÚB 20,2 6,7
Allianz – Slovenská poisťovňa 15,31 5,07
OTP Banka Slovensko 15,31 5,07
Slovenská sporiteľňa 10,98 3,64
Ostatní akcionári spolu 16,07 5,32
Všetci akcionári spolu 100 100
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 07:47