StoryEditor

Život v krajine

25.10.2006, 00:00

Výdavky
Tretinu rozpočtu študenta pohltí ubytovanie, ďalšiu tretinu strava. Najlacnejšie jedlo je to, ktoré si človek pripraví sám. Relatívne lacné je však aj stravovanie v tzv. eetcafé´s. Životné náklady sa podľa Euro info centra odhadujú na minimálne 700 až 900 eur (26 600 až 34 200 Sk) na mesiac podľa lokality.
Školné
Vysokoškolské vzdelávanie v Holandsku nie je bezplatné. Výška poplatkov pre študentov z EÚ je minimálne 1 519 eur ročne (57 700 Sk). Táto čiastka však v prípade niektorých študijných programov a kurzov môže byť aj oveľa vyššia (10 710 eur, teda 407 000 Sk ročne).
Práca popri štúdiu
Popri štúdiu je možné aj zarobiť si. Podmienky a ponuky na prácu na čiastočné úväzky študentom pomáhajú sprostredkovať aj niektoré univerzity.
Voľný čas
Holandsko je pomerne malá krajina, avšak príležitostí na trávenie voľného času je mnoho. Rozhodne k nim patria divadlá, koncerty aj múzeá.
Stravovanie
Holandská kuchyňa nie je veľmi známa. Holanďania jedia veľa chleba a čerstvej zeleniny. Raňajky sa často podobajú našim: maslový chlieb so šunkou, syrom alebo s džemom. Obedy mnohých ľudí nie sú na náš vkus možno lákavé -- jedia sa často sendviče a prílohou je polievka, šalát alebo ovocie. Večeru tvorí menšia porcia mäsa alebo ryby s veľkou prílohou zemiakov a zeleniny. V multikultúrnom Holandsku však môžete ochutnať aj jedlá mnohých kultúr. Indonézske, čínske, islamské, turecké či africké menu nebýva vôbec zriedkavosťou.
Doprava
Najlacnejší a zároveň najtypickejší a najpraktickejší dopravný prostriedok v holandských mestách je bicykel. Mnohí ho využívajú namiesto mestskej dopravy, a to aj na cestu do práce a späť. Bicykel sa oplatí kúpiť z druhej ruky, pričom zámok naň býva niekedy najdrahšou položkou. Cestovanie prostriedkami hromadnej dopravy v holandských mestách a obciach je finančne náročnejšie, ale veľmi pohodlné a v súvislosti s veľkou frekvenciou spojov i rýchle. Cena jednej jazdy električkou či autobusom sa pohybuje od 2,20 eur (84 Sk) v závislosti od počtu prekročených zón.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:57