StoryEditor

Koruna sa oslabuje, NBS riziká nevidí

30.08.2005, 00:00
Národná banka Slovenska síce nezmenila úrokové sadzby, zvýšenie regulovaných cien zemného plynu a tepla jej však robia starosti.

Národná banka Slovenska (NBS) síce v piatok nezmenila úrokové sadzby, zvýšenie regulovaných cien zemného plynu a tepla jej však robia starosti. "Aj keď samotné zvýšenie regulovaných cien je mimo pôsobnosti centrálnej banky, NBS musí brať pri menovo-politickom rozhodovaní do úvahy ich sekundárne dopady," uviedol guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.
Riziká rastu inflácie
Práve možný dosah zvýšenia cien nedáva centrálnej banke veľa priestoru na zmenu sadzieb. Zvýšenie regulovaných cien o 22 percent naplánované na október však ešte nebolo schválené. "Národná banka Slovenska by pravdepodobne preferovala rast cien čím skôr, aby sa tieto efekty stratili a neovplyvnili infláciu pred hodnotením maastrichtských kritérií. Na druhej strane sa to však nemusí páčiť politikom, keďže rok 2006 je rokom volebným," konštatuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Nastavenie menovej politiky je už šesť mesiacov bez zmeny, keď hlavná dvojtýždňová úroková sadzba je na troch percentách. Z krajín V4 sú nižšie úroky len v Česku (1,75 %), postupne ich však znižujú aj v Maďarsku (6,25 %) a Poľsku (4,75 %).
Slabšia koruna NBS neprekáža
Ďalším dôvodom na ponechanie sadzieb bez zmeny je pravdepodobne aj vývoj koruny. V júli sa slovenská koruna v priemere znehodnotila a v prvej polovici augusta sa zhodnocovala, a preto centrálna banka do jej vývoja nezasahovala. Po odhalení Ruskových zmeniek a následnom prepuknutí vládnej krízy sa však koruna začala oslabovať. Obchoduje sa na slabších hodnotách ako začiatkom roka. Podľa guvernéra centrálnej banky však vývoj koruny oproti euru nevytvára riziko pre budúcu infláciu. "Ak by sme videli nejaké riziko, museli by sme konať," skonštatoval Šramko, ktorý však volatilitu koruny hodnotí relatívne vysoko. Koruna sa podľa neho stále vyvíja hlavne pod vplyvom regionálnych mien -- najmä poľského zlotého, ktorý je určujúcou menou regiónu.
Očakávania do budúcnosti
Posledné udalosti na slovenskej politickej scéne by mali mať na korunu len minimálny vplyv. Omnoho dôležitejšie bude schválenie rozpočtu, prípadne neistota v súvislosti s možnými predčasnými parlamentnými voľbami. Analytici ešte pred pár mesiacmi očakávali, že koruna by sa mala posilňovať rýchlejšie. "Vzhľadom na to, že návrat k zhodnocovaniu koruny nie je taký rýchly, ako sme očakávali, meníme náš výhľad na úrokové sadzby. Pravdepodobnosť nášho predchádzajúceho scenára, ktorý predpokladal pokles sadzieb o 50 bázických bodov v tomto roku a ich následný rast v prvom polroku 2006, sa v posledných týždňoch znížila. V súčasnosti očakávame, že sadzby ostanú počas tohto obdobia nezmenené," domnieva sa analytik sporiteľne. Na budúci rok by podľa Mušáka NBS rada videla korunu posilňovať sa, keďže inflačné kritérium by malo byť najťažšie z tých, ktoré môže ovplyvniť. Prijatie eura v roku 2009 je primárnym záujmom NBS, preto možno očakávať, že jej menová politika bude ambíciami silno ovplyvnená. Preto podľa analytika na rozdiel od predchádzajúceho správania existuje v budúcnosti vyššia pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb a intervencií v prospech koruny. Hlavne ak inflácia naberie negatívny trend.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 10:16