StoryEditor

Deväť rád, ako si ochránite zdravie pred dovolenkovými pohromami

26.07.2018, 15:00
Cestovanie počas tohto dovolenkového obdobia predstavuje nemalú záťaž na ľudský organizmus, vystavuje sa množstvu rizík. Najmä, ak vaša cesta smeruje do exotických krajín. Na čo by ste si mali dávať pozor, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva. Držte sa týchto rád lekárov.

1. Auto, autobus alebo lietadlo, každý spôsob prepravy vyžaduje určité opatrenia. Pozor by ste si mali dávať aj po príchode na dovolenku. Nevhodná strava, prílišné opaľovanie či nedostačujúca hygiena vám môžu vysnívaný oddych pokaziť.

2. Ak cestujete do zahraničia, vopred by ste si mali zistiť odporúčané očkovania krajiny, v ktorej chcete ostať. Informácie o aktuálnych rizikách výskytu ochorení vám poskytne lekár.

3. Nezabudnite si pribaliť lieky, ktoré bežne užívate. Pri viacdennom pobyte myslite aj na lieky proti horúčke, bolestiam hlavy, proti hnačke aj zápche či kvapky do nosa a očí. V lekárničke by nemali chýbať ani dezinfekčné tekuté mydlo, repelent, obväz či náplasti.

4. Dôležité je aj skladovanie liekov. Mnohé potrebujú ochranu pred priamym svetlom, teplom či vlhkosťou. Pred ich zbalením si preto prečítajte príbalový leták.

5. Faraónova pomsta patrí medzi najčastejšie ochorenia cestovateľov, ktorí navštevujú exotickejšie krajiny. Ide o hnačku, ktorá je už mnohým známa. Tráviace ťažkosti vás však môžu postihnúť kdekoľvek. Podiel na tom nesú klimatické zmeny, zmeny stravy a vody, v ktorej sa môže nachádzať množstvo baktérií.

Tráviace problémy zvyčajne odznejú do dvoch až troch dní, napriek tomu môžu skaziť vašu dovolenku. Predídete im, keď sa budete vyhýbať nedostatočne tepelne spracovanej strave, nebudete piť vodu z vodovodu, mlieko, ani sladké džúsy. Vhodné je taktiež požiť probiotiká.

6. Nádcha, chrípka, osýpky. Ochoreniam kvapôčkového charakteru sa dá predísť vyhýbaním sa uzavretým preplneným miestnostiam či styku s chorým človekom.

7. Počas dovoleniek sa môžete nakaziť aj rôznymi ochoreniami, ktoré sa prenášajú pohlavným stykom. Vírusový zápal pečene, HIV alebo sexuálne infekcie, akými sú kvapavka, syfilis, alebo herpes. Jednoduchou a zaručenou ochranou pred ochoreniami je nemať pohlavný styk s cudzou osobou vôbec. Keď sa však pošťastí, chráňte sa pri ňom.

8. Vysoký výskyt ochorení prenášaných hmyzom je najmä v tropických krajinách. Patria k nim malária, žltá zimnica či vírusové ochorenie zika. Prevencia spočíva v očkovaní alebo v dôkladnom použití repelentu, aby vás hmyz nebodol. Ak sa vydáte do krajín s vysokým výskytom týchto ochorení, odporúčame nosiť, podľa možnosti, dlhé rukávy a nohavice.

9. Pravdepodobne ste zaočkovaní proti tetanu, ale nie je nikdy na škodu si to u osobného lekára preveriť. Dávajte si pozor aj na styk s neznámymi zvieratami, mohli by byť nakazené besnotou. Ak vás takéto zviera pohryzie, ranu umyte vodou a mydlom, a čo najrýchlejšie vyhľadajte zdravotnícke zariadenie.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:59