StoryEditor

Po scelení pozemkov ich cena stúpne

31.07.2018, 00:00
Predaj pôdy sa aj napriek rôznym zákonným obmedzeniam rozbehol, tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva. Pozemkové úpravy, komplexné aj jednoduché, vašu pôdu zhodnotia.

Odpovede ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

1. Štatistiky predajov
Aktuálny zákon má pri kúpe poľnohospodárskych pozemkov uprednostniť miestnych poľnohospodárov. Naplnil sa tento zámer?
Osobitná štatistika sa o tom nevedie. Register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov však plní svoju úlohu a slúži na zamýšľaný cieľ. Dokazuje to pomerne vysoký podiel akceptovaných záujmov z počtu celkovo prejavených záujmov: z 12 300 doteraz prejavených záujmov až takmer 8 400 viedlo k uzatvoreniu zmluvy o prevode, čo je takmer 70 percent úspešnosti prejavených záujmov.

2. Špekulatívne nákupy
Dôvodom prijatia zákona bola aj snaha obmedziť špekulatívny nákup pôdy, najmä zahraničnými investormi cez nastrčené slovenské obchodné spoločnosti. Podarilo sa to obmedziť?
Bohužiaľ, nemáme k dispozícii exaktné údaje o vývoji nadobúdania poľnohospodárskej pôdy zahraničnými vlastníkmi alebo právnickými osobami, ktoré ovládajú zahraniční vlastníci. Kataster nehnuteľností nemá operát, ktorý by obsahoval údaje o pôvode vlastníka alebo jeho vlastníckom zázemí. Máme len empirické údaje, z ktorých vyplýva, že špekulatívne prevody poľnohospodárskej pôdy sa stále nepodarilo zastaviť ani výrazne obmedziť. Netýkajú sa však len získavania vlastníctva. V prevažnej miere ide o získanie užívacieho oprávnenia k pozemkom prostredníctvom nájomných zmlúv s vlastníkmi pozemkov.


3. Druh pozemku
Ako sa uvádza na liste vlastníctva poľnohospodársky pozemok a kedy podlieha pod režim zákona?
Druhy pozemkov sú ustanovené vyhláškou a každý má v katastri nehnuteľností uvedený druh pozemku – poľnohospodársky (orná pôda, chmeľnica, vinica, záhrada, ovocný sad, trvalý trávnatý porast), lesný pozemok, vodná plocha, zastavaná plocha a nádvorie, ostatná plocha. Pod režim zákona, na základe ktorého sa nadobúda poľnohospodárska pôda, spadá každý poľnohospodársky pozemok okrem záhrady.

4. Mimo režimu zákona
Za poľnohospodársky pozemok sa podľa zákona nepovažuje, a teda pod režim zákona nespadá taký pozemok, ktorého možnosť poľnohospodárskeho využitia je obmedzená a ani pozemok priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok. Mohli by ste bližšie špecifikovať, o aké pozemky ide?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:41