StoryEditor

Ceny v eurách porastú rýchlejšie

21.05.2007, 00:00
Deň, kedy sa na Slovensku bude platiť už iba eurom, príde skôr, ako sa nazdáme. Popri množstve výhod, ktoré nám spoločná mena prinesie, sú v hre aj možné negatíva.

Najväčšou obavou verejnosti zo zavádzania eura plánovaného na začiatok roka 2009 je zvyšovanie cien. Tomu sa však podľa odborníkov nevyhneme. Možnosť vyššej inflácie po vstupe do eurozóny pripúšťa aj Národná banka Slovenska.

Inflácia bude vyššia
Na Slovensku si pomaly zvykáme na nízku mieru rastu cien. Jednou z príčin, prečo sa inflácia u nás pohybuje v okolí dvoch percent a má klesajúcu tendenciu, je však práve snaha plniť stanovené podmienky pre vstup do eurozóny. Inflačné kritérium hovorí, že priemerná inflácia za posledných 12 mesiacov meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien nesmie presiahnuť priemer troch krajín Európskej únie s najnižším rastom cien o viac oko 1,5 percenta. Podľa analytikov toto kritérium, ktorého hodnota môže byť niekde pod troma percentami, splníme s rezervou. Čo sa však s cenovou úrovňou stane po vstupe do eurozóny?

Dobiehanie cien
Pri rýchlom raste hospodárstva bude Slovensko podľa Národnej banky dobiehať Európsku úniu nielen v životnej úrovni, ale aj v cenovej hladine. Po zavedení eura, a teda trvalom zafixovaní kurzu, bude jedinou možnosťou vyrovnávania cenových hladín vyššia inflácia na Slovensku. "Inflačné kritérium pravdepodobne splníme s rezervou, avšak jeho dlhodobé udržanie nie je možné. Silný rast ekonomiky a dobiehanie cenovej úrovne eurozóny spôsobí, že inflácia na Slovensku sa zvýši," konštatuje analytik Tatra banky Róbert Prega. Vyšší rast cien pripúšťa aj riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Martin Šuster. "Inflácia v najbližších rokoch po vstupe do eurozóny bude od troch do štyroch percent. Nie je to nič, čo by sme na Slovensku z minulosti nepoznali," hovorí Šuster.

Euro za to nemôže
Aj keď ceny po vstupe do eurozóny pravdepodobne porastú rýchlejšie ako v súčasnosti, vplyv eura bude podľa prepočtov Národnej banky minimálny. Technicky by sa pri vstupe do eurozóny mali ceny prerátať podľa stanoveného konverzného kurzu. Teoreticky preto tlak na zvýšenie cien nevzniká. Reálne pôjde teda o tú istú hodnotu, z psychologického hľadiska to však bude nejaký čas trvať, kým si všetci zvyknú na iné sumy. "Vplyv eura odhadujeme na 0,1 až 0,2 percenta. Je to rovnaká miera inflácie akú malo Slovensko napríklad medzi novembrom a decembrom minulého roka," vysvetľuje Šuster. Vyšší rast cien môže postihnúť najmä niektoré služby, ktorých ceny sú na Slovensku v súčasnosti výrazne nižšie ako v krajinách eurozóny.

Treba si zvyknúť
Dočasné zníženie orientačnej schopnosti spotrebiteľov v cenách pri prechode na euro by mohli podnikatelia a obchodníci zneužiť na zvyšovanie cien. Neodôvodnenému zvyšovaniu cien zo strany obchodníkov má zabrániť najmä duálne oceňovanie. Povinnosť popri slovenských korunách zobrazovať ceny aj v eurách budú mať obchodníci najneskôr mesiac po stanovení konverzného kurzu, teda približne v polovici budúceho roka. Obyvatelia by tak mali mať dostatok času na to, aby si na nové ceny zvykli a naučili sa ich porovnávať. Vláda spolu s Podnikateľskou alianciou Slovenska taktiež pripravila etický kódex podnikateľov, v ktorom sa firmy dobrovoľne zaväzujú k tomu, že prijatie eura nezneužijú na zvýšenie cien.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 10:38