StoryEditor

Ako uchovať dáta tak, aby ich nezničil ani požiar

18.09.2018, 10:26
Autor:
vegveg
Svet v posledných dňoch obletela správa o obrovskom požiari v brazílskom múzeu, ktorý zničil niekoľko miliónov predmetov - archeologických nálezov, ba dokonca aj praveké fosílie. Škody sú v takomto prípade nevyčísliteľné, pretože štát prišiel o predmety, ktoré nie je možné žiadnym spôsobom obnoviť a navrátiť. Ako sa vyjadril námestník riaditeľa múzea, Luiz Duarte, jednoducho zmizlo 200 rokov histórie.

Existuje možnosť, ako sa podobným katastrofickým scenárom vyvarovať? ,,V dnešnej dobe je už takpovediac nevyhnutnosť myslieť na všetky možné scenáre a archivovať si dáta o všetkých cennostiach bezpečne a navždy. Našťastie existujú možnosti, ako si aj digitálne uchovať údaje na stovky rokov, aby sme k nim v budúcnosti mohli mať prístup, a to aj vtedy, keď zlyhajú všetky dostupné prostriedky, ako sa k dokumentom, či akýmkoľvek dôležitým informáciám o predmetoch vrátiť, " hovorí Michal Hanzalík odborník pre oblasť archivácie dát zo spoločnosti Piql Slovakia.

Aké sú možnosti

Cenné údaje by mali byť uchovávané na fyzických médiách, no zároveň by mali byť dostupné v podobe, ktorá bude čitateľná aj pre človeka, nielen pre stroje. V súčasnosti predstavuje najspoľahlivejší spôsob úschovy dát optický záznam na kvalitný fotosenzitívny materiál, ktorý má dlhú životnosť, bude možné z neho vždy údaje prečítať, je možné naň uložiť nielen priamo snímky, ale hlavne digitálne údaje a to využitím kódovania, ktoré funguje podobným princípom ako súčasne známe QR kódy. Navyše, zaznamenané údaje na filme nie je možné prepísať a stávajú sa tak nemennými.

Medzi problémy, ktoré sa najčastejšie vyskytujú pri archivácii dát, patria momentálne dostupné dátové úložiská a ich životnosť, čítacie zariadenia úložísk a ich životnosť - napríklad diskety a prístroje, ktoré ich dnes ešte dokážu prečítať. Údaje sú potom nútené “migrovať” na novšie dostupnejšie dátové úložiská s novšími dostupnejšími čítacími zariadeniami. Tieto migrácie sú zdĺhavé a neustále sa opakovane pracuje s cennými dátami, čo je v mnohých prípadoch nežiadúce.

Čo dokáže archivačný systém
Situácia v Brazílii by možno nemala až také fatálne následky, keby mali archívni pracovníci spoľahlivo archivované a zabezpečené informácie a dokumenty o všetkých vystavovaných exemplároch a výskumoch počas stoviek rokov. Spomínaný filmový materiál, uložený na inom mieste, by bol riešením pre efektívnu archiváciu dát.

Archivačný systém spoločnosti Piql ukladá údaje na film buď v digitálnom formáte alebo aj s možnosťou čítania priamo človekom. Touto kombináciou vzniká hybridný formát, vyhľadávanie dát je dostupné a vďaka metadátam aj rýchle a jednoduché. Fyzicky sa údaje ukladajú na 35 mm archívny čiernobiely film. Film sa potom uskladňuje v polymérovom obale piqlBox, jeho životnosť je minimálne 500 rokov. Film sa môže uschovať skutočne kdekoľvek - dostupné sú aj najodľahlejšie a najbezpečnejšie miesta na svete ako napríklad v Arktickom svetovom archíve pri Severnom póle. Archivácia dát je spôsob, ako o žiadne z dát neprísť. Bezpečne a navždy.

01 - Modified: 2024-01-21 17:27:23 - Feat.: - Title: Google investuje v Británii miliardu dolárov do výstavby dátového centra 02 - Modified: 2023-12-01 10:20:00 - Feat.: - Title: Výber farby auta nemusí byť bezpredmentný. Ktoré odtiene majú nehodu najčastejšie? 03 - Modified: 2023-11-11 20:00:00 - Feat.: - Title: Na internete chceme čoraz viac "upadnúť do zabudnutia". Počet žiadostí o vymazanie stúpa 04 - Modified: 2023-12-14 10:00:01 - Feat.: - Title: Platenie daní patrí k vašim povinnostiam. Takto si ich legálne môžete znížiť 05 - Modified: 2023-11-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Slováci si priemerne sporia 125 eur a najviac investujú do ETF fondov. V ktorej oblasti experti vidia riziká?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 07:16