StoryEditor

Dokument musí obsahovať všetky zaplatené služby

01.10.2018, 00:00
Medzi príkazné zmluvy patrí aj listina o obstaraní zájazdu. Cestovné kancelárie ich so zákazníkmi musia pri predaji zájazdov uzatvárať. Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr, objasňuje všetky ich detaily.

1. Cestovná kancelária 
Zmluvu o obstaraní zájazdu môže uzatvoriť len tá cestovná kancelária, ktorá zájazd organizuje. Predajom zájazdu a uzatvorením zmluvy v jej mene môže poveriť aj inú cestovnú kanceláriu alebo cestovnú agentúru. Cestovná agentúra sa na rozdiel od kancelárie nezaoberá organizovaním zájazdov. Môže však zájazdy cestovných kancelárií predávať. Smie tak však urobiť iba v mene cestovných kancelárií a na ich účet. Zároveň môže poskytovať individuálne služby, cestovné lístky, letenky, vstupenky alebo služby na objednávku.

2. Pripravený zájazd
Listinou o zájazde sa cestovná kancelária zaväzuje, že zákazníkovi ako objednávateľovi zaobstará vopred pripravený zájazd, a zákazník sa ňou zaviaže, že zaplatí dohodnutú cenu. Cestovná kancelária musí zákazníkovi odovzdať spolu so zmluvou aj doklad o poistení zájazdu v prípade jej úpadku. Zmluva musí mať písomnú formu, musí byť prehľadná a jednoduchá a môže mať podobu dokumentu s prílohou. V zmluve sú uvedené všetky základné a konkrétne údaje, predovšetkým však označenie zmluvných strán a predmetu zmluvy, teda zájazdu. V prílohovej časti sú všeobecné zmluvné podmienky, ktoré sa týkajú všetkých zájazdov a zákazníkov. Tie sa publikujú aj v katalógoch cestovných kancelárií.
 
3. Obsah zmluvy
Dokument musí obsahovať označenie zmluvných strán, charakteristiku zájazdu, najmä termín jeho začatia a skončenia, uvedenie všetkých poskytovaných služieb, ktoré sú zahrnuté do ceny zájazdu, a miesto a čas ich trvania. Opis zájazdu možno v listine nahradiť odkazom na číslo zájazdu alebo iné označenie v katalógu iba v tom prípade, ak katalóg obsahuje všetky tieto informácie a bol objednávateľovi odovzdaný. Ďalej musí byť v zmluve uvedená cena zájazdu vrátane časového rozvrhu platieb a výšky preddavku, lehota a spôsob, akým má objednávateľ uplatniť nároky, ak by cestovná kancelária porušila svoje povinnost...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:34