StoryEditor

Osem rád, ako ochrániť rodinný dom pred zimnými mrazmi

02.10.2018, 10:45
Rodinný dom potrebuje pred zimou údržbu a opateru. Aby ste na jar nemuseli platiť tisíce za nadmerné vykurovanie, alebo za veci poškodené veci od mrazu a dažďov.

1. Vyčistite odkvapové žľaby
Vyčistite odkvapy od nečistôt, ktoré do nich napadali v lete, aby sa neupchali. Ak vám starší odkvap napadla hrdza, obrúste ju, natrite antikoróznym náterom a vhodným povrchovým náterom. Na šikmej streche je potrebné prezrieť aj spodnú viditeľnú časť krokiev v blízkosti žľabu, môže byť premáčaná a napadnutá hnilobou. „Tomuto sa dá predísť použitím odkvapových plechov, ktorý usmerňuje vodu mimo krokiev. Pri realizácii nových striech sú štandardom,“ radí Zoltán Rácz, odborník z onlinestavba.sk.

2. Utesnite okná a dvere
Pred prvými mrazmi je užitočné okná a dvere vyčistiť, a to hlavne rámy a krídla. Vysávačom vysajte nečistoty zo všetkých drážok v ráme. Ak sú odvodňovacie kanáliky nepriechodné, vyčistite ich. Bránia odtekaniu vody na vonkajší parapet a voda zateká do okien. Skontrolujte tiež kľučky a tesnenia. Používaním sa skrutky na kľučkách uvoľňujú, treba ich občas utiahnuť. Ak stará plastová kľučka praskla, vymeňte ju za kovovú. „Aj pri novších oknách treba skontrolovať tesnenia, mali by sa meniť približne raz za päť rokov,“ upozorňuje Zoltán Rácz. Gumové tesnenia najlepšie ošetríte silikónovým olejom alebo glycerínom. Obnoví ich pružnosť, zastaví povrchovú koróziu a zabráni primŕzaniu. Ak nepomôže premazanie, tesnenie vymeňte. Napriek tomu, že na väčšine okien je tesnenie zasadené v drážke a možno ho vytiahnuť a vložiť nové, je dôležité konzultovať výber nového tesniaceho profilu s odborníkom. Ak sa okno nedá pohodlne zavrieť, aby priliehalo, je potrebné nastaviť správny prítlak. Povolením excentrov vytvoríte štrbinu na mikrovetranie, utiahnutím zvýšite tesnosť. Ak sa okno pri dovieraní zadrháva, upravte nastavenie spodného pántu.

3. Skontrolujte povalu a strechu
Zistite, či vám nepoškodila steny na povale voda zo strechy, ktorá zanecháva žlté alebo hnedé škvrny. Je to znak, že strecha je poškodená. Zvonku strechu prehliadnite len z rebríka, ak nie sú zjavné poškodenia krytiny, zbytočne ju nenamáhajte chodením po nej. Keď nájdete puknuté alebo rozpadávajúce sa škridly, alebo prvky strešnej krytiny, je to znak, že ich životnosť je už pri konci. Môžu sa vymeniť len poškodené, je však veľká pravdepodobnosť, že v najbližšom čase sa začnú rozkladať aj ostatné časti, keďže ich vek je rovnaký. Na plechových strechách je dobré skontrolovať a podoťahovať skrutky. Takáto kontrola by sa mala robiť každé dva roky. Ak spozorujete poškodený náter, treba ho tiež ošetriť, inak vám môže začať hrdzavieť strecha. V oblastiach, kde veľa sneží, sa oplatí na strechu namontovať snežné lapače, líniové bariéry alebo bodové prvky proti zosúvajúcemu sa snehu.

4. Kontrola zateplenia
Ak je strecha zateplená, je dobré skontrolovať izoláciu v podstrešných priestoroch, či nie je mokrá. Na streche je niekde poškodená krytina, alebo sa na nej vlhkosť zráža, alebo aj vlhkosť poškodila poistnú hydroizoláciu. „Izoláciu treba vysušiť a opraviť poškodené konštrukcie,“ upozorňuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Skontrolujte aj fasádu, či sa tepelná izolácia nevydúva alebo neodlepuje. Znamenalo by to, že je zatepľovací systém porušený. Signálom o poruche zateplenia môžu byť aj plesne vo vnútri domu, pod stropom alebo v okolí okien. V takom prípade je potrebné nechať prezrieť dom stavebnému odborníkovi a podať reklamáciu stavebnej firme, ktorá zatepľovala. Cena za odbornú expertízu: od 160 eur.

5. Komín a antény
Strešnú krytinu je potrebné skontrolovať hlavne okolo komína a antén. Nezabudnite skontrolovať a vyčistiť pred zimou komínové teleso. Platí to hlavne pre majiteľov kozubov, kachlí, starších plynových kotlov a kotlov na tuhé palivo. „Zanedbanie čistenia môže spôsobiť vo vykurovacej sezóne požiar,“ varuje Maroš Plško z firmy Schiedel. Cena za čistenie : 10 – 20 eur.

6. Pripravte vykurovanie
Vykurovací kotol sa kontroluje ešte pred vykurovacou sezónou. Skontrolovať treba aj radiátory, prečistiť rúrky, odvzdušniť ich, opraviť, alebo vymeniť ventily. „Keď je kotol vyčistený a správne nastavený, spotreba paliva je nižšia. Prevencia sa skrátka oplatí. Vyhnete sa zbytočným výdavkom a predídete situácii, že uprostred zimy zostanete bez tepla a bez teplej vody,“ hovorí Jaroslav Rehuš z firmy Vaillant Slovensko. Servisný technik by mal vizuálne skontrolovať kotol, tepelnú izoláciu, tesnosť hydraulických rozvodov a spalinovodu, funkčnosť a nastavenie regulačných  prístrojov. Je potrebné, aby vyčistil výmenník tepla, preventívne vymenil predpísané diely, nastavil parametre spalín podľa podkladov výrobcu a otestoval funkčnosť kotla počas prevádzky. Odborník tiež zmeria účinnosť kotla a vypracuje správu z kontroly. Ročná údržba bežného plynového kotla v rodinnom dome : 50 až 100 eur.

7. Pripravte na zimu radiátory
Skontrolujte všetky ventily na radiátoroch. Pokiaľ z nich nevyteká voda, je všetko v poriadku. Ak ventily kvapkajú, je ich potrebné opraviť, alebo vymeniť. Do systému dopustite iba vodu – odporúča sa na hornú hranicu predpísaného rozsahu prevádzkového tlaku. Praktické je ich pred zimou aj odvzdušniť. Začať môžete od najspodnejšie umiestnených radiátorov smerom k najvyšším. Odvzdušňujte radiátory pri vypnutom obehovom čerpadle, ak je ním vaša vykurovacia sústava vybavená. Keď si netrúfate na údržbu radiátorov, zavolajte odborníka, ktorý má dostatočné skúsenosti v tejto oblasti a rád podá pomocnú ruku.

8. Nezabudnite na záhradu a terasu
V záhrade je pred mrazmi potrebné vypustiť čerpadlá a premazať ich ložiská. Ak máte závlahy, prefúknite ich kompresormi. Skontrolujte tiež dlažby, či nie sú poškodené. Mráz a sneh môže na puklinách urobiť dielo skazy.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:56