StoryEditor

Editorial

03.04.2003, 00:00

Medzinárodný veľtrh stavebníctva v Bratislave už 24 rokov inšpiruje stovky, ba možno tisícky, z nás, aby sme niečo urobili so svojím bývaním. Výstaviskom prechádzame s cieľom, aby sme zistili, čo je nové, ale možno aj najlacnejšie. Veď ceny energií stúpajú závratným tempom, čo sa, žiaľ, nedá celkom povedať o obsahu našich peňaženiek. Ale napriek tomu si chceme naše bývanie stále zlepšovať. Možno to budú iba "maličkosti", ako, napríklad, vymeniť staré panelákové okná za kvalitnejšie a ľahšie udržiavateľné plastové. Veď ak sa prejdeme akýkoľvek sídliskom na Slovensku, je to skutočný "boom".
Ale na Slovensku je to tak, sú firmy a firmy. Niektoré chcú zbohatnúť, takpovediac, z večera do rána a iné zasa stavili na kvalitu a dobré meno. Takže tu stále platí "dôveruj, ale preveruj".
Najkrajšie sú naše predstavy o dokonalom bývaní, v ktorých vyberáme, presúvame, kombinujeme, možno aj búrame a kedykoľvek tieto sny môžeme "zmazať" a začať odznova bez toho, aby sme čo i len trocha investovali. To je výhoda snov, žiaľ, v reálnom živote nemajú miesto. Pri výstavbe rodinného domu či zariaďovaní bytu už nemôžeme uvažovať ľahkomyseľne, ale viac plánovite a racionálne. Ak zvolíme nevhodný stavebný materiál alebo spôsob zateplenia, prinesie nám to minimálne dvojitú ujmu. Tú finančnú časom možno oželieme, horšia je však naša vnútorná nespokojnosť. Mám niekoľko známych, ktorí investovali do nového domu či bytu veľa peňazí, a výsledok ich sklamal. Preto si myslím, že pri zariaďovaní či stavbe domu treba snívať, ale s otvorenými očami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:24