StoryEditor

Píšete splnomocnenie? Pozor, musí byť platné

15.10.2018, 06:20
Chcete, aby vás príbuzný zastupoval na úradoch. Zdržiavate sa v cudzine a nemôžete sa zúčastniť schôdze vlastníkov bytov? V dnešnom vydaní Hospodárskych novín prinášame vzor plnej moci s radami právnikov. Kúpte si dnešné vydanie a dozviete sa všetko o zastupovaní.

Na Slovensku môže vyhotoviť kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť prakticky ktokoľvek. Požiada o osvedčenie podpisu na kúpnej zmluve, pričom nie je žiadnou zo zmluvných strán a uvedie, že koná na základe splnomocnenia.

Splnomocneniu je potrebné venovať náležitú pozornosť. Splnomocniť na uzavretie kúpnej zmluvy môže tak kupujúci, ako aj predávajúci. Obzvlášť závažnú pozornosť treba venovať splnomocneniu na predaj nehnuteľnosti.

Rada notárky: „Splnomocnenie na uzavretie kúpnej zmluvy musí obsahovať presné označenie nehnuteľnosti, ktorá bude predmetom prevodu. Malo by obsahovať aj kúpnu cenu a spôsob jej odovzdania. Podpis na splnomocnení musí byť úradne osvedčený a musí byť prílohou kúpnej zmluvy alebo byť s ňou neoddeliteľne spojené, a to s každým jej exemplárom,“ upozorňuje notárka Zuzana Grófiková. Nestačí vyhotoviť jedno splnomocnenie a pripojiť ho len k jednému exempláru zmluvy. „Treba si uvedomiť, že každé z vyhotovení existuje samostatne a bude ho mať v rukách niekto iný – každá zo zmluvných strán, kataster, prípadne banka, a zmluva bez splnomocnenia nie je platnou,“ zdôrazňuje. Ak kúpnu zmluvu vyhotovuje notár, dbá, aby vyjadrovala vôľu strán a mala všetky zákonom stanovené náležitosti. „Platí to aj v prípade zastúpenia pri danom úkone,“ dodáva Grófiková.

Ďalej sa dozviete: Ako sa dá zabezpečiť ochrana zraniteľných ľudí.

Čo sa od novembra mení pri zastupovaní na domovej schôdzi.

Ako sa dáte zastupovať, ak byt máte v spoluvlastníctve.

Aké riziká hrozia, ak sa dáte zastúpiť na dedičskom konaní.

Kúpte si dnešné vydanie Hospodárskych novín.

01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 03 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi 04 - Modified: 2023-12-20 09:56:57 - Feat.: - Title: Dedičské konanie a jeho obnovenie v praxi 05 - Modified: 2023-12-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Dedič známeho impéria plánuje svoj miliardový majetok nechať záhradníkovi. 51-ročného pracovníka si chce adoptovať
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 07:05