StoryEditor

Kataster poskytne aj skrátené lehoty

25.10.2018, 00:00
Elektronizácia ďalších úkonov v katastri, nové služby, spresnené definície či skrátené lehoty, ktoré sú ústretové voči občanom. Tie najdôležitejšie z nich približujú odborníci z praxe.

Odpovedá Ján Marônek, advokátska kancelária Marônek & Partners

1. Úskalia zmien v praxi
V novom katastrálnom zákone je množstvo noviniek, pri ktorých sa odborníci pozastavujú aj nad tým, či sa dokážu rýchlo dostať do praxe. Kde by sa mohli objaviť úskalia?
Jednou z najväčších zmien, ktoré novela katastrálneho zákona prináša, je rozšírenie kompetencií a najmä centralizácia štátnej správy v rámci úseku katastra na Úrade geodézie kartografie a katastra. Na základe podobných zmien, ktoré sa v štátnej správe udiali aj v minulosti, možno konštatovať, že pri takejto centralizácii môžu vzniknúť komplikácie s presunom agendy. Štátna správa má v oblasti katastra už zaužívané postupy, a tie sa novelou čiastočne upravujú. To sa musí následne pretaviť aj do konkrétnych postupov pracovníkov úradu. Zamestnanci orgánov štátnej správy si budú musieť upraviť zaužívané postupy, napríklad vytvoriť nové vzory dokumentov, zaškoliť ostatných zamestnancov a podobne.

2. Stavby so strechou
Po novom sa budú zapisovať do katastra stavby. Bude to komplikovanejšie než doteraz?
V oblasti evidencie stavieb v katastri môžu vzniknúť komplikácie. Do katastra sa totiž majú po novom zapisovať len stavby, ak sú ohraničené obvodovými stenami a strechou. Podľa nových ustanovení sa zapisuje stavba so súpisným číslom a bez neho na základe kolaudačného rozhodnutia alebo ohlášky. Novela však nerieši, čo so stavbami, ktoré sú už teraz zapísané v katastri, ale nie sú stavbami spĺňajúcimi vyššie uvedené podmienky – napríklad drobné a inžinierske stavby bez obvodových múrov alebo neuzatvorené strechou. Či ide o predmet evidovania, alebo nie v prípade nových žiadostí, bude rozhodovať Úrad geodézie. Otázne je, ako sa kataster vyrovná so stavbami, ktoré sú v ňom už zapísané, ale po novom by sa doň zapisovať nemali.


3. Rozostavané objekty
Ako teraz definuje zákon rozostavanú stavbu?
Rozostavaný byt alebo rozostavaný nebytový priestor sa do katastra zapíše, ak: a) stavba, v ktorej sa rozostavaný byt alebo rozostavaný nebytový priestor nachádza, je ohraničená obvodovými stenami a strechou a jednotlivé rozostavané byty alebo rozo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:21