zmluva, podpisDreamstime
StoryEditor

Chcete darovať pôdu? Tu je vzor zmluvy

28.10.2018, 00:03
Autor:
kokkok
Darovacia zmluva má určené formálne náležitosti, ak sa na jej základe prevádza vlastníctvo nehnuteľnosti. Jej obsah tiež závisí od toho, či je predmetom daru dom, byt, pozemok, pôda alebo iná nehnuteľnosť. Prinášame vzor, ktorým sa môžete riadiť pri darovaní pôdy.

V záhlaví zmluvu pri darcovi aj obdarovanom uvediete ich mená, aj rodné, a to aj pri mužoch, ďalej dátum narodenia, rodné číslo a adresu trvalého pobytu a tiež štátnu príslušnosť. Ďalej budú nasledovať tieto ustanovenia:

                                                        Článok I
                                               Predmet darovania

1. Darca je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v kat. úz.: ......., obec:......, okres: ...., zapísanej na LV č. ...... ako: ......
pozemok parcely registra ..... evidovanej na katastrálnej mape pod parc. č......... orná pôda s výmerou ......., a to v podiele..... k celku.

                                                      Článok II
                                                Predmet zmluvy

1. Darca nehnuteľnosť uvedenú v článku I tejto zmluvy daruje a odovzdáva obdarovanej, ktorá predmet daru od darcu s vďakou prijíma a preberá do svojho výlučného vlastníctva v 1/1.

2. Darca vyhlasuje, že ku dňu uzavretia tejto zmluvy prevádzané vlastnícke právo k predmetu darovania je bez akýchkoľvek právnych a faktických nedostatkov, na nehnuteľnosti neviaznu žiadne práva tretích osôb, ťarchy alebo obmedzenia a že neuskutočnil žiadne právne úkony, ktoré by mohli viesť k vzniku akýchkoľvek práv tretích osôb, tiarch alebo obmedzení k nehnuteľnosti.

                                                     Článok III
                                               Ďalšie ustanovenia
1. Obdarovaná vyhlasuje, že pred uzavretím tejto zmluvy sa oboznámila so stavom nehnuteľnosti.

2. Darca vyhlasuje, že mu nie sú známe také chyby a poškodenia nehnuteľnosti, na ktoré by mal obdarovanú osobitne upozorniť.

3. Účastníci zmluvy berú na vedomie, že v zmysle § 630 Občianskeho zákonníka darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak by sa obdarovaná správala k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že by tým hrubo porušovala dobré mravy.

4. Účastníci zmluvy ďalej berú na vedomie, že vlastníctvo k darovanej nehnuteľnosti so všetkými právami a povinnosťami nadobudne obdarovaná dňom vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností Okresného úradu............, Katastrálny odbor.

5. Účastníci zmluvy sa dohodli, že náklady spojené s vyhotovením tejto zmluvy a s vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľnosti znáša obdarovaná.

                                                Článok IV
                                        Záverečné ustanovenia

1. Vzťahy neupravené touto zmluvou sa riadia príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka, prípadne inými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky.

2. Zmeny a doplnky tejto zmluvy sa môžu vykonať výlučne písomne formou dodatku.

3. Táto zmluva má dve strany a bola vyhotovená v štyroch exemplároch.

4. Účastníci zmluvy vyhlasujú, že tento právny úkon vykonali slobodne, bez psychického a fyzického nátlaku, že sú plne spôsobilí na právne úkony a že ich zmluvná voľnosť nie je ničím obmedzená.

5. Zmluva bola účastníkmi prečítaná a na znak súhlasu vlastnoručne podpísaná.

V........................ 26. 10. 2018

Darca:                              Obdarovaná:
...................... ...................................................

ZDROJ: Róbert Bános, advokát

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:18