StoryEditor

Kde sa dozviete o zmene dôchodku

04.11.2018, 23:00
Schopnosť zohnať si informácie nie je medzi dôchodcami samozrejmé. Takmer každý z nich ku koncu roka očakáva jednorazové vianočné príspevky, len nie vždy vie, kam sa treba obrátiť. S otázkami netreba váhať.

A) Možnosť aj po termíne
Na to, aby aj dôchodca s dôchodkom vyplácaným zo zahraničia mohol dostať výplatu vianočného príspevku, mal oznámiť do 30. septembra aktuálnu sumu svojej penzie. Ale čo ak to niekto nestihol? Samozrejme, dá sa to ešte zachrániť a o príspevok nepríde. Ako informovala Sociálna poisťovňa,sumu dôchodku zo zahraničia býva potrebné oznámiť vtedy, ak oproti predchádzajúcemu roku došlo k zmene. Ak tak dôchodca nestihol urobiť do 30. 9. 2018, treba, aby túto sumu oznámil poisťovni čo najskôr, aj keď to bude po termíne. 


Ako si s tým poradiť
Potvrdenie o sume dôchodku zo zahraničia môže dôchodca priniesť osobne do ktorejkoľvek pobočky alebo ústredia Sociálnej poisťovne alebo zaslať poštou na adresu jej ústredia. Na tento účel slúži tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny, ktoré nájdete na webe poisťovne. Pozor! V prípade, že dôchodca neoznámi zvýšenú sumu dôchodku zo zahraničia a Sociálna poisťovňa mu vyplatí vianočný príspevok vo vyššej sume, navyše vyplatenú sumu na vianočnom príspevku je potom penzista povinný vrátiť.

Oznam dôchodku z cudziny
Toto tlačivo z webu treba vyplniť a poslať poisťovni, ak penzista dostáva dôchodok z cudziny.


B) Žiadosť o vysvetlenie
Môžu byť prípady, že dôchodca očakávajúci vyplatenie vianočného príspevku a jednorazového zvýšenia má svoj dôchodok vo výške, ktorá sa pohybuje okolo hranice na ich priznanie. To nezriedka znamená, že je v očakávaní, že tieto „vianočné“ peniaze naozaj dostane. Ak sa mu napokon zvýšenie nevyplatí, ale on si myslí, že ho mal dostať, môže podať žiadosť o vysvetlenie, či mu príspevky patria, alebo nie, a to klasickou cestou, najmä ak nie každý penzista má doma internet alebo prístup na online kalkulačku.


Ako si s tým poradiť
Penzista sa môže informovať osobne, či už v klientskom centre ktorejkoľvek pobočky Sociálnej poisťov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 03 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 04 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 05 - Modified: 2024-01-29 12:22:08 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa ešte nekončí. Pre seniorov môže byť obzvlášť nebezpečná
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:29