StoryEditor

Ako ísť do boja o podiel na majetku

06.11.2018, 23:00
Spoluvlastníctvo je vždy zdrojom problémov. Ako ich riešiť, aby medzi deťmi a rodičmi nezostalo na dlhé roky ticho? Aby sa súrodenci nerozhádali? A manželia nejatrili rany po rozvode?

Rodičia sa už počas života rozhodnú rozdeliť byt, pôdu, ale aj hnuteľné veci, napríklad automobil, podiel v podniku medzi svoje deti. Aké situácie môžu vzniknúť a ako sa riešia v praxi, aby nebolo ukrátené ani jedno z detí? „Každý rodič by mal mať jasno v tom, čo chce delením svojho majetku dosiahnuť. Predovšetkým by mal zohľadniť, čo ktoré dieťa už od neho dostalo, čo chce dať tomu, kto sa o neho postará v chorobe a starobe. Pretože po ich smrti sa často súrodenci ako spoluvlastníci nevedia dohodnúť na veľkosti svojho podielu. Byt, dom, či pozemok sa stáva predmetom dlhoročných sporov. Vhodné a veľakrát aj potrebné je vyhľadať pomoc notára alebo advokáta," odporúča notár Pavol Dorič.

Starostlivosť detí
Právna úprava nepozná rozdiel medzi pomáhajúcim potomkom a potomkom, ktorý sa o rodiča nezaujíma. Najlepšie urobí rodič, ak spíše závet. V ňom odkáže väčšiu časť dedičstva dieťaťu, ktoré mu pomáha. Ďalšou možnosťou je, že na neho prevedie majetok už počas života darovacou zmluvou. Ten zo súrodencov, ktorý sa staral o rodičov, sa môže počas dedičského konania domáhať, aby sa mu to zohľadnilo aj v dedičskom podiele. Zákon však na túto situáciu nepamätá. Povedzme, že sa o rodiča staralo len jedno z troch detí. Po smrti rodiča počas dedičského konania sa to v zákonných dedičských podieloch nezohľadňuje.


Kameňom úrazu je, ak spolu žijú dvaja ľudia bez toho, aby uzatvorili manželstvo. Nadobúdajú majetok, platia spoločne účty. Akú dohodu by mali uzatvoriť aj pre prípad, že dôjde k sporom alebo k úmrtiu jedného z nich? Keďže u nás neexistuje iný podobný majetkový režim partnerov ako bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, v zásade platí, že ak neuzatvoria manželstvo, obaja nadobúdajú veci, či už hnuteľné alebo nehnuteľné, do podielového spoluvlastníctva. Preto je dobré, ak veci kupujú, majú doklady a prípadne podpíšu dohodu, kto čo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 04 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny 05 - Modified: 2024-01-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Vica Kerekes nič nevlastní! Čo ju viedlo k tomuto rozhodnutiu?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:30