StoryEditor

Správca bytov zakročí, ak hrozí škoda

21.11.2018, 23:00
Vymáhanie dlhu od neplatičov, zastupovanie na súdoch a pred stavebnými úradmi. Tieto a celý rad ďalších povinností pribudol správcom a spoločenstvám v bytových domoch od začiatku tohto mesiaca. Hodnotia ich odborníci z praxe.

Odpovedá Marek Valachovič, advokát a vedúci kolektívu komentára k bytovému zákonu

1. Archivovanie dokladov
Ktoré dokumenty bytového domu je správca povinný archivovať?
Správcovia, ale aj spoločenstvo vlastníkov sú povinní evidovať a uchovávať všetky dokumenty o prijatých rozhodnutiach v dome vrátane zápisníc zo zhromaždení, schôdzí vlastníkov, výsledkov písomných hlasovaní a hlasovacích listín. Musia viesť aj zoznam a dokumentáciu súdnych sporov, ktoré sa týkajú domu, a priebežne aktualizovať evidenciu rozhodnutí vlastníkov. Predseda alebo správca zodpovedajú aj za správnosť tejto evidencie.

2. Nahliadanie do dokumentov
Do ktorých dokumentov môžu vlastníci nahliadať?
Nielen do dokladov, ktoré sa týkajú správy domu alebo čerpania fondu – čo platilo aj dosiaľ. Dôležitou povinnosťou správcu a predsedu je umožniť vlastníkom robiť si z týchto dokladov výpisy, odpisy alebo vyhotoviť ich kópie na náklady žiadajúceho vlastníka. Je to v prospech vlastníkov, ktorým sa tak umožní lepšie kontrolovať činnosť správcu alebo predsedu spoločenstva. Ak totiž nevyhovejú žiadosti vlastníka, bude to znamenať porušenie zákona, a teda aj riziko vzniku zodpovednosti za škodu pre správcu či predsedu spoločenstva. Často sa vyskytovali prípady, že správcovia či predsedovia vlastníkom neumožnili prístup k dokladom týkajúcim sa správy ich domu, prípadne im bránili vo vyhotovení kópií týchto dokumentov.


3. Hraničný termín
Dôležitý termín je 30. jún 2019. To je konečný termín, dokedy majú správcovia a spoločenstvá zaevidovať všetky rozhodnutia vlastníkov. O aké rozhodnutia ide?
Aj tie, ktoré boli prijaté pred 1. novembrom 2018. Do zoznamu a dokumentácie súdnych konaní majú zahrnúť aj konania týkajúce sa domu, ktoré sa začali pred 1. novembrom 2018.

4. Havarijné stavy
V dome sa už môžu zabezpečiť opravy aj bez súhlasu vlastníkov. O aké prípady pôjde?
Ide o novú povinnosť správcu a predsedu spoločenstva vlastníkov. Aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome majú zabezpečiť odstránenie chyby, poruchy alebo poškodenia spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva, ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok. Môže ísť o havarijný stav, ktorým je ohrozený život, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:45