StoryEditor

Koľko strácame zo štrukturálnych fondov

11.04.2007, 00:00

Pri dočerpaní zdrojov zo štrukturálnych fondov v programovom období 2004 až 2006 hrozia Slovensku finančné straty. Problémy boli aj pri implementácii Európskeho sociálneho fondu kvôli nedostatočným administratívnym kapacitám, nedostatočnému zohľadneniu jeho špecifík v systéme finančného riadenia či pripravenosti na realizáciu projektov a ich administráciu. Keďže sme nesplnili opatrenia z Akčného plánu na odstránenie nedostatkov, ktoré zistila v auditoch Európska komisia, môžeme prísť o časť pomoci zo sociálneho fondu. Problémom bola rozdrobenosť malých projektov, náročnosť sledovania výdavkov, veľká cieľová skupina konečných prijímateľov z mimovládneho sektora a neskúsenosť pri príprave projektov a predkladaní žiadostí o platbu.
Finančné straty však spôsobujú aj kurzové rozdiely pri posilňovaní kurzu slovenskej koruny oproti euru. Z Kohézneho fondu sú finančné straty v ohrozených projektoch 3,877 miliardy korún. Tieto riziká súvisia s privatizáciou vodárenských spoločností.
Najvyššie hodnoty nakontrahovania vykázali oblasti aktívnej politiky trhu práce, dopravnej, environmentálnej a lokálnej infraštruktúry, podpory produktívneho poľnohospodárstva, rastu konkurencieschopnosti priemyslu a služieb a rozvoja turizmu.
Dôležité čísla
-- k 23. marcu vyčerpalo Slovensko zo štrukturálnych fondov 39,41 %
-- v rámci financovania operačných programov má Slovensko na roky 2004 až 2006 k dispozícii 63,5 miliardy korún
-- nakontrahované žiadosti dosiahli 85,96 %
-- uzavrelo sa 4 775 zmlúv na projekty v hodnote 54,58 miliardy korún, realizácia sa týka 4 439 projektov
-- zo štrukturálnych fondov a štátneho fondu sa vyčerpalo 23,05 miliardy korún (36,29 %).
Najvyššie hodnoty nakontrahovania vykázali oblasti aktívnej politiky trhu práce, dopravnej, environmentálnej a lokálnej infraštruktúry, podpory produktívneho poľnohospodárstva, rastu konkurencieschopnosti priemyslu a služieb a rozvoja turizmu. V týchto prioritách sa odohráva rozhodujúca sila intervencií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 08:03