StoryEditor

Brazílska mena na historickom minime

26.09.2002, 00:00

V súvislosti s novou vlnou špekulácií, ktoré súvisia s októbrovými prezidentskými voľbami, zaznamenal brazílsky real ďalší historický prepad. V relácii k americkému doláru klesla jeho hodnota o 6 % a naposledy bol výmenný kurz na úrovni 3,78 BRL/USD.
V priebehu tohto roka stratil real už 40 % svojej pôvodnej hodnoty, ktorá je momentálne dokonca nižšia v porovnaní s argentínskym pesom, hoci hospodárska situácia v Argentíne sa všeobecne považuje za kritickejšiu, vzhľadom na neschopnosť splácať zahraničný dlh.
Negatívny menový vývoj v Brazílii posilňujú obavy investorov z výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 6. októbra. Preferencie ľavicového kandidáta Luiza Inácia Lula da Silvu sú totiž také vysoké, že by mohol zvíťaziť už v prvom kole. Extrémne vysoký dopyt po dolároch v celkovom objeme 1,5 mld. USD vyvolal fakt, že v utorok došlo k splatnosti dlhopisov a devízových opčných obchodov denominovaných v dolároch.
Uvedená skutočnosť však bola iba technickým faktorom, ktorý podmienil dianie na brazílskych finančných trhoch. Hlavnou determinantou zostávajú politické aspekty, konkrétne prezidentské voľby, konštatuje sa v analýze brazílskeho maklérskeho domu Brascan.
Brazílska centrálna banka musela počas utorka umiestniť na trhu dodatočné zdroje v objeme 200 mil. USD s cieľom posilniť likviditu, čo predstavuje objemovo vyššiu intervenciu v porovnaní s predchádzajúcou praxou.
Časť expertov tvrdí, že minimálne do októbra nedôjde ku kríze platobnej bilancie. Pri zachovaní terajších kapitálových tokov v privátnom sektore a existujúcej úrovni rozpočtového deficitu, ktorý dosahuje mesačne jednu miliardu dolárov, pri zahraničných záväzkoch brazílskych korporácií na úrovni dvoch miliárd dolárov za mesiac totiž možno očakávať v priebehu októbra 14-miliardový schodok v platobnej bilancii. Centrálna banka však má podľa dohody s MMF dodatočné zdroje vo výške 16 mld. USD, ktorými môže tento deficit vyrovnať.
Terajší prezident Fernando Henrique Cardoso, ktorý už v minulosti kritizoval hráčov na finančných trhoch z neadekvátnych, ba prehnaných reakcií, vo včerajšom vydaní denníka Financial Times opätovne zdôraznil, že nie je nijaký dôvod na politické špekulácie, ktoré nemajú nič spoločné s reálnou ekonomikou. Analytici však odhadujú, že brazílsky real zostane pod intenzívnym tlakom až do konca volebného procesu. Znamená to, že v prípade nevyhnutnosti druhého kola prezidentských volieb, hoci sa podľa momentálnych hodnotení skôr vylučuje, potrvá tento tlak až do 27. októbra. Prognózy brazílskych komerčných bánk hovoria o tom, že ku koncu tohto roka by mohol dosiahnuť výmenný kurz hladinu 2,90 BRL/USD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:46