StoryEditor

Mäkší pakt stability pomôže nováčikom

31.03.2005, 00:00

Podľa názoru medzinárodných bankových kruhov môžu krajiny ako Poľsko, Maďarsko či Česká republika profitovať z nedávneho zmäkčenia kritérií paktu stability. Konkrétnym dosahom flexibilizácie jeho pravidiel môže byť uľahčený prístup týchto štátov k spoločnej európskej mene. Tvrdia to napríklad ekonómovia investičnej banky Credit Suisse First Boston. Pre viacerých nováčikov EÚ môže byť zaujímavá najmä klauzula, podľa ktorej je možné náklady na čiastočnú privatizáciu dôchodkového systému počas piatich rokov odpočítavať z celkového deficitu. Ako uvádza investičná banka Lehman Brothers, len v Poľsku by sa tým deficit v roku 2004 znížil o 1,5 percentného bodu a napríklad ešte v roku 2007 o jeden ďalší percentný bod. V prípade Maďarska by šlo o 0,8, resp. 0,6 percentného bodu. Obe krajiny by sa tak v roku 2007 vôbec po prvýkrát dostali pod hranicu povoleného trojpercentného schodku. Česká republika zatiaľ plány dôchodkovej reformy nemá.
Nové pravidlá sa síce vstupných kritérií dohodnutých zmluvou z Maastrichtu priamo nedotýkajú, ale tým, že zmierňujú sankcie, znamenajú i tak významný prelom. Predstavitelia členských štátov EÚ sa minulý týždeň napríklad dohodli, že ani pri prekročení trojpercentnej hranice komisia nemusí prikročiť k sankciám, ak daná krajina prekročenie označí za prechodné. "Pretože pakt stability je teraz už menej prísny, nováčikovia pravdepodobne využijú šance, ktoré ponúka nový výklad," robí si starosti guvernér holandskej centrálnej banky Nout Wellink.
V opatrnom hodnotení dosahu možných zmien nie je sám. Napríklad David Walton, európsky ekonóm banky Goldman Sachs, hovorí, že "reforma nováčikom EÚ prinesie uľahčenie v tom smere, že euro by mohli zaviesť už v roku 2009". Súčasne však poznamenáva, že Európska komisia ani starí členovia neskrývajú odpor proti nejakému umelému urýchľovaniu celého procesu. Podobne argumentujú aj pracovníci banky Morgan Stanley. Tvrdia, že starí členovia budú trvať na striktnom rozlišovaní maastrichtských kritérií a teraz zmenených pravidiel sankčného postupu. Varujú, že keď dôjde na lámanie chleba, rokovania môžu byť ešte búrlivé. (gaf)

Malí najprv
Predný voj: Estónsko, Litva a Slovinsko už sú členmi mechanizmu výmenných kurzov II, ktorý je predstupňom k spoločnej mene. Malta sa k nim pripojí koncom tohto roku. Táto skupina by euro mohla zaviesť už o dva roky.
Stred: Lotyšsko, Slovensko a Cyprus môžu euro zaviesť niekedy v rokoch 2008 -- 2009
Zadný voj: Väčšie krajiny -- ako Poľsko, Maďarsko či Česká republika -- majú väčšie problémy. Vrásky na čele im robí najmä deficit štátneho rozpočtu. Práve im môže zmäkčenie paktu stability prospieť najvýraznejšie. Až doteraz sa predpokladalo, že spoločnú menu nezavedú skôr ako v roku 2010.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 00:28