StoryEditor

Cena ropy sa vrátila k rastu

24.08.2005, 00:00
Po minulotýždňovej korekcii, ktorá vyvrcholila vo štvrtok a zmazala veľkú časť ziskov ropy, sa základná komodita na energetických trhoch opäť začala šplhať hore.

Po minulotýždňovej korekcii, ktorá vyvrcholila vo štvrtok a zmazala veľkú časť ziskov ropy, sa základná komodita na energetických trhoch opäť začala šplhať hore. Cena referenčného ropného koša Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorý sa po novom skladá z 11 druhov ropy, sa v pondelok vrátila nad hranicu 58 USD. OPEC práve počas vrcholiacej korekcie v minulom týždni revidoval smerom dolu odhad rastu dopytu po čiernom zlate.
Spotreba by v tomto roku mala stúpnuť o 1,58 mil. na 83,6 mil. barelov denne. Kartel zároveň otvoreným listom vyzval najväčších dovozcov ropy, aby prispôsobili svoje rafinérske kapacity meniacemu sa košu ponuky ropy na svetových trhoch. Apel pravdepodobne smeroval predovšetkým na USA a západnú Európu. Tieto regióny majú totiž rafinérske kapacity nastavené na spracovanie kvalitnej ľahkej (sladkej) ropy s nízkym obsahom síry. Ide práve o ten druh ropy, ktorý si v médiách získava tým väčší priestor, čím bližšie je k hranici 70 USD za barel. Ide o druh ropy, ktorého zásoby klesajú najrýchlejšie. Čím vyšší je obsah síry, tým nižšia je cena ropy, pričom táto úmera odráža úzke produkčné hrdlo na strane rafinérií na Západe.
V rámci efektívnejšej (drahšej) distribúcie ropy s vyšším obsahom síry preto vývozcovia miešajú ľahkú ropnú zmes s ťažšími druhmi. Napríklad rafinéria Slovnaft je prispôsobená na dlhodobú prevádzku pri odbere menej kvalitnej ruskej exportnej zmesi Urals. Kartel OPEC preto 16. júna transformoval referenčný ropný kôš OPEC a rozšíril ho zo 7 na 11 druhov ropy. Obsah síry v referenčnom koši stúpol z 1,44 na 1,77 %, čo sa odrazilo poklesom ceny ropy OPEC asi o 2 USD. Na porovnanie, benchmarková severoamerická ropa West Texas Intermediate (WTI) má obsah síry 0,3 %, severomorská zmes Brent asi 0,37 % a ruská Urals obsahuje 1,25 % síry.
Barel (159 litrov) sa predával za 58,10 USD v porovnaní s piatkovým záverom 57,53 USD. Týždeň predtým stála ropa OPEC až 59,14 USD.
V Londýne obchodovaná benchmarková severomorská ropa Brent takisto rástla. Z štvrtkového minima 61,95 USD, ktoré dosiahla v rámci korekcie, sa jej do pondelka podarilo zhodnotiť na 65,23 USD. Historické maximum aktívneho kontraktu pri rope Brent predstavuje 65,88 USD, kým absolútny rekord drží futuritný kontrakt s dodávkou v marci. Ten sa 15. augusta vyšplhal až na 66,42 USD za barel. Na newyorskej burze NYMEX sa cena ľahkej severoamerickej benchmarkovej ropy s dodávkou v októbri zo štvrtkového trojtýždňového minima 62,75 USD vyšplhala na pondelkové denné maximum 66,60 USD. Absolútny rekord predstavuje cena marcového kontraktu 68,65 USD zo 16. augusta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:01