StoryEditor

Pri lízingu luxusného auta treba upraviť základ dane

24.01.2019, 23:00
Na zaplatenie dane z motorového vozidla ostáva necelý týždeň. Týka sa vás, aj keď si auto na pracovné cesty prenajímate. Dôležité je ustriehnuť podmienky v zmluve.

Pre mnohých podnikateľov je pravidelné cestovanie autom nevyhnutnou súčasťou ich biznisu. Niektorí však uprednostňujú pred kúpou automobilu jeho prenájom. Prináša im to viaceré výhody – namiesto starosti o vozidlový park sa môžu venovať svojmu podnikaniu a odpadne im aj množstvo byrokracie, ako napríklad inventarizácia, alebo niektoré daňové povinnosti. Avšak ani pre podnikateľov nie sú všetky formy prenájmu automobilu od platby dane z motorových vozidiel oslobodené. Aké sú možnosti a povinnosti, keď si podnikateľ auto prenajíma? Predovšetkým je kľúčové rozlíšiť, či ide o lízing, prenájom auta z požičovne alebo využitie súkromného vozidla.


Zvažovať treba viaceré aspekty
Lízingové spoločnosti ponúkajú dva základné modely prenájmu auta – finančný a operatívny. Okrem toho si podnikatelia môžu prenajať auto aj z požičovne alebo využiť vlastné. To, aký model zvolia, sa následne odrazí aj na ich povinnostiach a výdavkoch.


Daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková tvrdí, že každý má svoje výhody i obmedzenia a nie pre každého sú jednotlivé typy prenájmu rovnako výhodné. Rozhodujúce sú viaceré faktory – právne, finančné, možnosti optimalizácie, spôsob prístupu k vlastným peniazom. „Operatívny lízing je cestou k využitiu majetku s minimálnou administratívnou záťažou, avšak v porovnaní s financovaním majetku na úver alebo finančný lízing sa väčšinou nájomca nestane vlastníkom prenajímaného majetku,“ vysvetlila Bednáriková. Lízingová spoločnosť vtedy obvykle platí servis, údržbu aj daň z motorových vozidiel, podobne ako pri prenájme od požičovne. Detaily sú uvedené v zmluve, preto je dôležité si ju pred podaním daňového priznania dôkladne preštudovať....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 02:51