StoryEditor

V zmluve s SPP ťahá občan za kratší koniec

12.10.2005, 00:00
V ôsmom ustanovení zmluvy s SPP o zodpovednosti zmluvných strán sa hovorí, že " každá zo zmluvných strán zodpovedá druhej strane za škody, ktoré jej spôsobila porušením svojich povinností, v rozsahu stanovenom všeobecne záväznými predpismi, touto zmluvou a obchodnými podmienkami"

V ôsmom ustanovení zmluvy s SPP o zodpovednosti zmluvných strán sa hovorí, že " každá zo zmluvných strán zodpovedá druhej strane za škody, ktoré jej spôsobila porušením svojich povinností, v rozsahu stanovenom všeobecne záväznými predpismi, touto zmluvou a obchodnými podmienkami". Kým SPP má v zmluve viacero poistiek, ako nedisciplinovaného odberateľa potrestať, občan ťahá očividne za kratší koniec. Samozrejme, spotrebiteľ má právo podľa záverečných ustanovení zmluvy nesúhlasiť s obchodnými podmienkami. "V prípade, že odberateľ nesúhlasí s týmito zmenami a medzi zmluvnými stranami nedôjde k inej dohode, má právo odstúpiť od zmluvy, a to písomným oznámením, doručeným dodávateľovi najneskôr 7 pracovných dní pred účinnosťou zmeny obchodných pomdmienok," hovorí sa v zmluve. Čo však vyrieši odstúpenie od zmluvy, keď sa občan nemôže obrátiť na iného dodávateľa plynu? Zmluvu nepodpíše a SPP mu nedodá plyn.
Ďalšie zákony a nariadenia
Zmluva sa uzatvára a riadi podľa ustanovení zákona o energetike (č. 656/2004 Z.z.) a ustanoveniami Nariadenia vlády č. 123/2005 Z.z, ktorým sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie trhu s plynom. V záverečných ustanoveniach zmluvy sa hovorí, "že na vzťahy, ktoré nie sú zmluvne a obchodnými podmienkami výslovne upravené, sa primerane použijú ustanovenia Občianskeho zákonníka. Čo to však znamená a ako si treba vysvetliť slovo primerane? Problém tejto zmluvy je najmä v tom, že podmienky si jednostranne stanovil monopolný SPP podľa svojich potrieb. Nejde o klasickú zmluvu, ale o osobitný zmluvný typ -- tzv. spotrebiteľskú zmluvu.
Spotrebiteľská zmluva
Pre spotrebiteľskú zmluvu je charakteristické, že spotrebiteľ vstupuje do zmluvného vzťahu s dodávateľom (v našom prípade s SPP), ktorým je najčastejšie predávajúci, za zmluvných podmienok, ktoré si vopred určil dodávateľ, pričom spotrebiteľ nemá možnosť tieto zmluvné podmienky individuálne ovplyvniť. Novela Občianskeho zákonníka platná od apríla 2004 sa snaží tento nevyrovnaný vzťah vyvážiť.
Za neprijateľné podmienky v spotrebiteľskej zmluve sa považujú najmä ustanovenia, ktoré:
-- má spotrebiteľ plniť a s ktorými sa nemal možnosť oboznámiť pred uzatvorením zmluvy,
-- vylučujú alebo obmedzujú práva spotrebiteľa pri uplatnení zodpovednosti za chyby alebo zodpovednosti za škodu,
-- prikazujú spotrebiteľovi, aby splnil všetky záväzky aj vtedy, ak dodávateľ nesplnil záväzky, ktoré vznikli,
-- umožňujú dodávateľovi jednostranne zmeniť zmluvné podmienky bez dôvodu dohodnutého v zmluve,
-- určujú, že cena tovaru alebo služieb bude určená v čase ich splnenia, alebo dodávateľa oprávňujú na zvýšenie ceny tovaru alebo služieb bez toho, aby spotrebiteľ mal právo odstúpiť od zmluvy, ak cena dohodnutá v čase uzavretia zmluvy je podstatne prekročená v čase splnenia.
Takéto neprijateľné podmienky upravené v spotrebiteľských zmluvách sú neplatné. Zmluvné podmienky upravené spotrebiteľskou zmluvou sa nemôžu odchýliť od Občianskeho zákonníka v neprospech spotrebiteľa. Spotrebiteľ sa najmä nemôže vopred vzdať svojich práv, ktoré mu tento zákon priznáva, alebo si inak zhoršiť svoje zmluvné postavenie. To hovorí novela Občianskeho zákonníka, aká je prax uplatňovania takýchto zásad v spotrebiteľských zmluvách ukazuje zmluva s SPP.
Kto môže občanovi poradiť a pomôcť?
Ak mám pochybnosti o zmluve s SPP, kde môžem hľadať pomoc? Slovenská obchodná inšpekcia by mohla byť takou organizáciou, keby jej to legislatíva umožňovala. Avšak aj SOI je na SPP prikrátka. Novelou zákona č. 616 z októbra 2004, ktorou sa menil zákon č. 636/1992 Zb. o ochrane spotrebiteľa, sa do zákona dostal paragraf 23a Spotrebiteľské zmluvy, ktorý dal možnosť SOI kontrolovať dodržiavanie práv spotrebiteľa. Podľa tohto paragrafu "spotrebiteľskými zmluvami sú zmluvy uzavreté podľa Občianskeho zákonníka, Obchodného zákonníka, ako aj všetky iné zmluvy, ktorých charakteristickým znakom je, že sa uzavierajú vo viacerých prípadoch, a je obvyklé, že spotrebiteľ obsah zmluvy podstatným spôsobom neovplyvňuje". Novelou zákona sa doplnil odsek 2. Podľa neho "na spotrebiteľské zmluvy, ktoré neboli uzavreté podľa osobitného predpisu, sa primerane použijú ustanovenia tohto predpisu". Osobitným predpisom je v tomto prípade Občiansky zákonník, jeho piata hlava Spotrebiteľské zmluvy (paragraf 52 až 60). Znamená to asi to, že spotrebiteľ sa nemôže veľmi opierať o zákon o ochrane spotrebiteľa a ani o Občiansky zákonník, ktoré upravujú spotrebiteľské zmluvy. Zmluva s SPP sa totiž riadi podľa ustanovení zákona o energetike a nariadenia vlády pre fungovanie trhu s plynom.
Právomoci úradu pre reguláciu sieťových odvetví
Úrad pre reguláciu trhu s energiou má na svojej webovej stránke informáciu, podľa ktorej je jednou z jeho úloh ochrana spotrebiteľa. Keďže tento úrad hrá kľúčovú rolu pri stanovovaní cien plynu, mal by mať zákonite aj možnosť vstupovať do podoby zmluvy medzi SPP a odberateľom, teda občanom. Aká je skutočnosť?

Čo je v zákone o energetike
Ochranu odberateľa elektriny a plynu v domácnosti upravuje paragraf 20. V prvom odseku sa hovorí, že odberateľ plynu v domácnosti okrem práv na ochranu spotrebiteľa (zákon o ochrane spotrebiteľa a Občiansky zákonník) má právo pri dodávke plynu uzatvoriť s dodávateľom zmluvu. V šiestom odseku sa dokonca hovorí o práve odberateľa plynu v domácnosti zmeniť dodávateľa. Právo len na papieri -- veď iný dodávateľ ako SPP na slovenskom trhu nie je.
A čo hovorí nariadenie vlády
V paragrafe 17 sa hovorí o podmienkach dodávky plynu. Podľa prvého odseku sa dodávka plynu uskutočňuje na základe zmluvy o dodávke plynu. Opäť nás to odkazuje na zákon o energetike -- na jeho paragraf 40 ods. 2 písm. a). Ochranou spotrebiteľa sa oháňa paragraf 18. V prvom odseku sa hovorí, že dodávateľ plynu dodáva odberateľovi plynu v domácnosti plyn na základe zmluvy o dodávke plynu. Aké náležitosti má obsahovať táto zmluva, o tom hovorí osobitný predpis, ktorým je zákon o energetike a jeho paragraf 20.
Ktoré zákony by ste mali poznať
-- Nariadenie vlády č. 123 z 30. marca 2005, ktorým sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie trhu s plynom (najmä paragraf 18 Podmienky dodávky plynu domácnostiam a podmienky ochrany domácností)
-- Zákon č. 656/2004 Z.z. o energetike (najmä paragraf 20 Ochrana odberateľa elektriny v domácnosti a odberateľa plynu v domácnosti a paragraf 40 upravujúci...)
-- Novela Občianskeho zákonníka č. 150/2004 Z. z. (najmä paragraf 52 až 60 upravujúce spotrebiteľské zmluvy)
-- Zákon č. 616/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 634/1992 Zb. o ochrane spotrebiteľa (najmä paragraf 23a Spotrebiteľské zmluvy)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 13:58