StoryEditor

O príspevok ŤZP žiadajte aj opakovane

13.03.2019, 23:00
Ľudia so zdravotným postihnutím potrebujú pre svoj život rôzne zdravotné a domáce pomôcky. O tom, ako o ne žiadať a ako pri tom postupovať, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Právoplatné rozhodnutie
Kedy vzniká nárok na peňažný príspevok na pomôcku, výcvik na jej používanie alebo úpravu pomôcky a kedy je tento príspevok žiadateľovi vyplatený?
Nárok na príspevok na pomôcku či jej úpravu alebo na výcvik na jej používanie a nárok na jeho následné vyplatenie vzniká právoplatným rozhodnutím príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o jeho priznaní. Vypláca sa v eurách v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na žiadosť postihnutého na jeho účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky so sídlom na území Slovenskej republiky. Je však možné poslať ho aj na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky so sídlom na území Slovenska inej osoby, ktorú si osoba s postihnutím zvolí a potrebné údaje na tento prevod uvedie úradu.

2. Povinnosti oprávnenej osoby
Čo nasleduje po tom, ako je osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytnutý finančný príspevok na pomôcku?
Ak bol hendikepovanému človeku poskytnutý peňažný príspevok, táto osoba musí predmetnú pomôcku kúpiť, upraviť alebo absolvovať výcvik na jej používanie do troch mesiacov odo dňa poskytnutia príspevku, najneskôr však do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia. Táto dlhšia lehota však môže byť uplatnená len v takých prípadoch, ak pomôcku nie je možné kúpiť, upraviť alebo nie je možné absolvovať výcvik používania pomôcky z dôvodov na strane osoby, ktorá vyrába, predáva, distribuuje alebo upravuje pomôcky alebo vykonáva výcvik na jej používanie. Zároveň je nutné predložiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o tejto skutočnosti. Ak dôjde k nejakým zmenám vo faktoch, na základe ktorých bol príspevok schválený, postihnutá osoba to musí nahlásiť príslušnému úradu najneskôr do ôsmich dní od zistenia týchto faktov.

3. Funkčná porucha
Manžel prekonal mozgovú príhodu s trvalými zdravotným následkami. Je úplne odkázaný na moju opateru, keďže takmer nemôže hýbať ani nohami, ani rukami. Bude posudzovaný ako osoba s ťažkým zdravotným postihnutím?
Za osobu s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje fyzická osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 percent. Ide o nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností fyzickej oso...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 12:33:03 - Feat.: - Title: Pri žiadosti o opatrovanie sa posudzuje nielen zdravotný, ale aj sociálny stav 02 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 03 - Modified: 2024-01-15 10:00:02 - Feat.: - Title: Máte zdravotné postihnutie? V týchto prípadoch máte nárok na kompenzácie 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-11-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vláda ohlásila pomoc s hypotékami. V akej forme a kto má na ňu nárok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:29