StoryEditor

S priznaním odovzdajte aj prílohy

18.03.2019, 23:00
Viete, ako správne podať daňové priznanie typu A? Na otázky o daniach zamestnancov, o daňových tlačivách, ale aj najnovšom benefite – rekreačných poukazoch – reagujú odborníci.

Odpovedá Finančná správa

1. Povinnosť podania
Kto musí podať daňové priznanie typu A?
Daňové priznanie fyzickej osoby typ A podáva osoba, ktorá mala počas predchádzajúceho roka príjmy iba zo závislej práce. Patria sem napríklad príjmy z pracovného pomeru, z dohody o pracovnej činnosti, o brigádnickej práci študentov či príjmy spoločníkov. Priznanie nemusí podať ten, kto má len príjmy od zahraničného zastupiteľského úradu na území Slovenska a využíva výhody a imunitu podľa medzinárodného práva. Priznanie sa netýka ani toho, kto má príjmy zo závislej činnosti ako zamestnanec Európskej únie alebo jej orgánov a tieto príjmy boli zdanené v prospech úniového rozpočtu.

2. Ročné zúčtovanie
Môže za mňa podať priznanie zamestnávateľ?
Len v tom prípade, ak ste zamestnávateľa požiadali do 15. februára príslušného roku o vykonanie ročného zúčtovania dane. V prípade, ak ste termín nestihli, respektíve nepredložili ste zamestnávateľovi všetky potrebné prílohy, musíte si daňové priznanie podať sám. Samostatné podanie priznania platí aj vtedy, ak si uplatňujete nezdaniteľnú časť na tretí pilier, ktorý sa vám zrušil.

3. Spôsob podania
Ktoré spôsoby možno využiť pri podaní priznania?
Na podanie môžete využiť viaceré spôsoby. Na webe Finančnej správy si vytlačíte formulár. Ten ručne vyplníte a doručíte na daňový úrad. Druhá možnosť je, že všetko vyplníte priamo v počítači a vytlačíte si to. V každom prípade je najrýchlejšie elektronické podanie. K nemu je však potrebný elektronický podpis a dohoda o elektronickom doručovaní. Prílohy k tlačivu môžete podať elektronicky, ale aj inou formou.


4. Možnosti uplatnenia
Čo všetko si môže daňovník uplatniť v priznaní?
Môže si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie či na doplnkové dôchodkové sporenie v zahraničí. Ide o príspevky rovnakého alebo porovnateľného druhu – tretí pilier, nezdaniteľnú časť základu dane na manželku alebo manžela, daňový bonus na dieťa, daňový bonus na zaplatené úroky či nezdaniteľnú časť súvisiacu s kúpeľmi.

5. Potrebné prílohy
Aké prílohy musím priložiť k formuláru?
K podanému priznaniu doložte kópie všetkých potvrdení a dokladov o príjmoch zo zamestnania na Slove...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:00