Taká je výška daňového bonusu pri dosiahnutí príjmov aspoň 2 430 eur.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Priznať treba všetky svoje príjmy

25.03.2019, 23:00
Ako a kedy podať daňové priznanie, ak ste ako občan Slovenska mali vlani príjmy zo zdrojov v zahraničí, vysvetľujú odborníci z Finančnej správy a Slovenskej komory daňových poradcov.

1. Odklad daňového priznania
Kto si môže podať odklad o šesť mesiacov?
Odklad o najviac šesť mesiacov, čiže najdlhšie do konca septembra (pre zdaňovací rok = kalendárny rok), si môže podať ten, kto má príjmy zo zdrojov v zahraničí. Kto má príjmy zo zdrojov v zahraničí, nie je jednoznačne definované. V praxi môžeme povedať, že sú to prípady, keď časť príjmov je zdaňovaná v zahraničí a na Slovensku je potrebné uviesť všetky celosvetové príjmy a zabrániť dvojitému zdaneniu príjmov zdaňovaných v zahraničí.

2. Písomne vyrozumenie
Je to k tomu treba predpísaný vzor?
Určený je na to už predpísaný vzor, ktorý je na webe Finančnej správy. Pri povinnej elektronickej komunikácii sa oznámenie podáva na predpísanom tlačive.

3. Pasívne a aktívne príjmy
Aký príjem je rozhodujúci, aby sme mohli požiadať o odklad daňového priznania?
Nie každý príjem zo zahraničia je dôvodom na odloženie. Predĺženie o šesť mesiacov je možné len pri recipročných príjmoch zo zdrojov v zahraničí. Radia sa medzi ne aktívne príjmy zo zamestnania – teda zo závislej činnosti v zahraničí, ale aj príjmy z činnosti v zahraničí prostredníctvom stálej prevádzkarne. Pri takzvaných pasívnych sa napríklad za príjem zo zdrojov v zahraničí považuje príjem z nakladania s nehnuteľnosťou v zahraničí alebo príjem charakteru úrokov, alebo licenčných poplatkov od platiteľa, ktorý je rezidentom iného zmluvného štátu. Dávajte si preto pozor. Ak medzi príjmami nie sú žiadne zo zdrojov v zahraničí, správca dane upraví lehotu na podanie daňového priznania a dátum splatnosti dane na 30. jún 2019. Keďže však v tomto roku to pripadne na sobotu, lehota sa predlžuje na 2. júla 2019. Dovtedy treba daň aj zaplatiť, inak hrozia sankcie. Správca dane vám uloží pokutu za nepodanie priznania v stanovenej lehote a vyrubí aj úrok z omeškania z dlžnej sumy.


4. Povinnosť fyzickej osoby
Vlani som pracovala ako fyzická osoba vo Veľkej Británii u britského zamestnávateľa. Svoje príjmy som si tam riadne vysporiadala v daňovom priznaní. Musím priznanie podať aj na Slovensku, keď som tu nemala žiadne príjmy?
Fyzická osoba, ktorá je občanom Slovenska, musí priznať svoje celosvetové príjmy. Preto ste povinná vo svojom daňovom priznaní na Slovensku uviesť aj príjem p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:12