Nepotrebné elektrospotrebiče majú podľa zákona vždy smerovať na recykláciu.Dreamstime
StoryEditor

Firmy sa učia správať ekologicky

25.03.2019, 23:00
Recyklovať dnes nestačí, aj samotný proces totiž prináša záťaž do prostredia. Najlepšie preto je, ak žiaden odpad nevzniká. O tom, aké povinnosti pri odpadoch majú podnikatelia, i o tom, k čomu ich v tejto oblasti motivujú zákony, hovorí Roman Malček zo spoločnosti Redox.

Odpad je potrebné dostať od podnikateľov na skládku. Akým spôsobom sa zabezpečuje tento presun?
Závisí to od druhu prevážaného odpadu. Vo väčšine prípadov si podnikatelia objednajú dopravu ako službu od spoločnosti, ktorá sa zaoberá prepravou, zhodnotením alebo zneškodnením odpadov.

S akými poplatkami pri uložení komunálneho odpadu na skládku majú rátať pri svojom podnikaní živnostníci a menší podnikatelia?
Výšku poplatkov za uloženie odpadu na skládku určuje zákon o odpadoch – v roku 2019 je to 17 eur za tonu odpadu.

Ktoré materiály nie je možné ponechať na klasických skládkach? Aké špecifiká majú povedzme špeciálne skládky?
Zneškodňovať skládkovaním sa podľa zákona nesmú kvapalné, výbušné, korozívne, okysličujúce, horľavé a vysoko horľavé odpady. Zároveň sa takto nesmie likvidovať odpad zo zdravotnej a z veterinárnej starostlivosti, odpadové pneumatiky, odpady, v ktorých obsah škodlivých látok presahuje zákonom stanovené hodnoty, vytriedený biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad, vytriedené zložky komunálneho odpadu, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, a biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov. Na skládkach sa však môžu nachádzať pneumatiky, ktoré sa použijú ako konštrukčný materiál pri budovaní samotnej skládky.


Prečo je nutné s týmto nebezpečným odpadom naložiť inak?
Pre zaujímavosť uvediem príklad nebezpečného odpadu, ktorý sa ukladá nelegálne spolu so zmiešaným komunálnym odpadom. Ide o lítiové batérie, napríklad z hodiniek. Ak sa poškodí obal batérie a nastane kontakt obsahu s vlhkosťou, nastáva búrlivá chemická reakcia, ktorá je schopná zapáliť okolitý odpad.

Čo sa ďalej deje so surovinou, ktorú nie je možné ponechať na štandardných skládkach?
Legislatíva rozoznáva tri triedy skládok odpadov. Prvou je skládka na inertný odpad, skládka na odpad, ktorý nie je nebezpečný, a skládka na nebezpečný odpad. Najbežnejším typom sú skládky, kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:08