StoryEditor

Mraky nad rakúskym BAWAG-om sa zaťahujú

02.05.2006, 00:00

Rakúska banka BAWAG sa ocitla v dramatickej situácii. Chýry o problémoch štvrtej najväčšej banky v krajine vyvolali paniku medzi jej klientmi, ktorí si začali hromadne vyberať vklady. Kým bežne si vyberali denne okolo štyroch miliónov eur, v posledných dňoch ich výber dosahuje až 60 miliónov eur. Banka má v Rakúsku takmer jeden a pol milióna klientov. Jej vedenie zakázalo zamestnancom vyjadrovať sa na verejnosti o situácii v úverovom ústave, médiá nemôžu vstupovať do centrály ani pobočiek.

Investori žiadajú odškodné
Paniku vyvolala správa, podľa ktorej bola rakúska odborová federácia, majiteľ BAWAG-u, viac naviazaná na skrachovanú americkú spoločnosť Refco, ako pôvodne uvádzala. Podľa maklérskej firmy sa banka vedome angažovala v podvodných praktikách, ktoré viedli až ku krachu Refca v októbri minulého roka. Skupina veriteľov americkej firmy zažalovala BAWAG a žiada od nej náhradu škody vo výške 1,3 miliardy dolárov, v prepočte takmer 39 miliárd korún. Americký konkurzný súd v súvislosti so žalobou dočasne zmrazil americké aktíva banky.
BAWAG kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Refco v roku 1999, v roku 2004 ho predal. Podľa žalobcov si však banka aj potom udržala vplyv vo firme a pomáhala jej zakrývať zlý stav financií. Advokáti poškodených investorov Refca ponúkli BAWAG-u možnosť mimosúdneho vyrovnania za podmienky, že zaplatí odškodnenie okolo 400 miliónov eur. Hovorca BAWAG-u nechcel uvedenú sumu komentovať. Šéf banky Ewald Nowotny vo vysielaní rakúskej televízie však potvrdil, že sa na možnosti riešenia zložitej situácie prostredníctvom mimosúdneho vyrovnania pracuje.

Centrálna banka je pripravená pomôcť
Rakúska centrálna banka odmietla tvrdenia, že sa stala koordinátorom záchrany BAWAG-u. Avšak v prípade krátkodobého nedostatku hotovosti je podľa jej guvernéra Klausa Liebschera pripravená pomôcť banke. Možnosť bankrotu BAWAG-u vylučujú aj mnohí rakúski bankoví experti a podnikatelia. Bývalý minister financií Hannes Androsch zdôraznil, že BAWAG nikdy nemôže zbankrotovať. "Také poškodenie finančného systému a renomé krajiny si nemôže dovoliť vláda, centrálna banka a ani iné rakúske banky."

Slovenska sa problémy nedotknú
BAWAG pôsobí vo viacerých krajinách strednej Európy, na Slovensku je jediným akcionárom a 100-percentným vlastníkom Istrobanky. Jej vedenie sa negatívneho vplyvu udalostí v Rakúsku neobáva. "Aktuálna situácia v BAWAG P.S.K. žiadnym spôsobom neovplyvňuje činnosť a obchodné aktivity Istrobanky," uviedla pre HN generálna tajomníčka Istrobanky Elena Penzes-Strobl. "Istrobanka je samostatne hospodáriacim subjektom, je stabilnou a progresívnou finančnou inštitúciou. Mimoriadne valné zhromaždenie banky 18. apríla rozhodlo o zvýšení základného imania o 225 miliónov korún a zároveň rozhodlo o splatení emisného ážia vo výške 225 miliónov. Vlastné imanie Istrobanky sa tak zvýšilo o 450 miliónov korún. Aj týmto spôsobom sa zvýšila kapitálová sila banky a bola podporená dynamika obchodov plánovaných na nasledujúce roky," uvádza sa ďalej v stanovisku Istrobanky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:02