StoryEditor

Dostať fondy pod kontrolu chcú aj USA

07.08.2006, 00:00

Dostať neprehľadné hospodárenie hedžových fondov pod kontrolu sa okrem Európskych regulátorov opakovane snažia aj americké úrady dohľadu nad finančnom trhom. "Dohľad nie je dostatočný," vyhlásil Christopher Cox, riaditeľ Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC -- Securities and Exchange Commission) pri prerokúvaní tejto problematiky v Kongrese. Zodpovedné miesta musia podľa neho reagovať veľmi rýchlo, aby zakryli existujúcu "dieru". Americké ministerstvo financií zároveň nariadilo niekoľkomesačné sledovanie fondov, ktorého cieľom je identifikácia rizík vyplývajúcich pre finančné trhy z pôsobenia hedžových fondov.
Podľa Coxa v nevyhnutnom prípade bude nutné prijať aj nový regulačný zákon. "Niektoré slabé miesta dnešnej praxe možno pravdepodobne odstrániť jednoduchými správnymi aktmi, ale ďalšie si vyžiadajú asi novú legislatívnu normu."
Dôvodom nového tlaku je silný rast hedžových fondov a s tým spojené zvýšenie ich vplyvu na celý medzinárodný finančný systém. "Človek má taký nejasný pocit, že o celom tomto odvetví vieme príliš málo a že mu ani nerozumieme," povedal senátor Paul Sarbanes. V tejto súvislosti už dozorný úrad SEC skúma, či sa zákazníci fondov, ktoré v posledných mesiacoch skrachovali nestali obeťami podvodu. Súčasne navrhuje, aby sa zákonné minimálne rezervy odvetvia zvýšili z jednej miliardy na 1,8 miliardy dolárov.
Na druhej strane americké ministerstvo financií zaujalo k prísnejším kontrolám rezervovanejší postoj. "Dnes sú hedžové fondy schopné reagovať na šokové situácie lepšie ako v minulosti," tvrdí Randal Quarles, zástupca štátneho tajomníka na rezorte financií. Podľa neho brokeri a investičné banky sa v súčasnosti už "finančným akrobatom" pozerajú podrobne na prsty, takže požadovať prijatie nových zákonov je zatiaľ predčasné. Podobne nedávno reagoval aj šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke.
Neistotu však do celej záležitosti vniesol aj jeden americký súd, ktorý pre formálne chyby minulý mesiac zrušil povinnosť hedžových fondov registrovať sa. Zákonodarca túto povinnosť zaviedol pred dvoma rokmi. Neskôr sa zaregistrovalo vyše 2 500 fondov, ale desať z nich sa už zase odhlásilo v reakcii na spomínaný čerstvý rozsudok. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 23:48