StoryEditor

Scelenie prispeje k nárastu ceny pôdy

V čom sa líšia rôzne druhy pozemkových úprav, ako majú v tomto procese postupovať vlastníci a aké výhody im to prinesie, vysvetľujú experti.

Odpovedá Monika Budzák, spoločnosť INESS

1. Základná definícia
Čo sú pozemkové úpravy?
Je to proces, ktorým sa prináša poriadok do pozemkového vlastníctva v častiach katastrálnych území mimo obcí a miest. Pozemkové úpravy sa skladajú z dvoch podmnožín. Jednou sú takzvané komasácie, teda sceľovanie pozemkov, keď sa preskupia rozdrobené vlastnícke práva, aby vo výsledku bolo menej väčších pozemkov s menším počtom vlastníkov. Druhou podmnožinou je návrh, ale aj realizácia takzvaných spoločných zariadení, ktorými sú poľné cesty na sprístupnenie pozemkov či protierózne a protipovodňové opatrenia. Ich cieľom je vyriešiť nielen majetkovoprávnu, ale aj krajinotvornú rovinu. Na Slovensku bol postup pozemkových úprav veľmi pomalý. Doteraz sa ukončilo 418 komplexných a 91 jednoduchých úprav z celkového počtu 3 559 katastrálnych území. To je výrazne menej ako v Česku, kde ročne spustia približne 200 projektov pozemkových úprav.

2. Komplexné úpravy
V praxi sa uplatňujú dva druhy úprav, jednoduché aj komplexné. Mohli by ste konkretizovať komplexné?
Oba základné druhy sa líšia rozsahom územia, dĺžkou realizácie a obsahom projektu. Komplexné pozemkové úpravy – v zákone sa uvádzajú len ako pozemkové úpravy – riešia okrem vlastníckych a užívacích vzťahov aj návrhy komunikačných, ekologických, protieróznych a protipovodňových opatrení, sprístupnenie pozemkov, zlepšovanie poľnohospodárskej výroby a podobne. Obvodom projektu je spravidla celé katastrálne územie okrem intravilánových častí. Dĺžka spracovania projektov je úmerná rozsahu územia i okruhu problémov – štyri až šesť rokov. Komplexné pozemkové úpravy nariaďuje i financuje štát. Doteraz boli na Slovensku financované najmä z eurofondov, menej zo štátneho rozpočtu.


3. Jednoduché úpravy
Čím sa líšia jednoduché pozemkové úpravy?
Jednoduché pozemkové úpravy majú za cieľ v prvom rade majetkové usporiadanie pozemkov v danej lokalite. Ak napríklad investor chce realizovať investičný zámer, naráža na problém množstva vlastníkov na danom pozemku, môže požiadať o povolenie jednoduchých pozemkových úprav. Potrebuje súhlas vlastníkov s výmerou viac ako 50 percent územia. Pri financovaní však nie je závislý od verejných prostriedkov – jednoduché PÚ financuje žiadateľ, môže ním byť investor, združenie vlastníkov alebo obec. Nevýhodou je, že dotknutým vlas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:38