StoryEditor

Čary, ktoré si obľúbi aj cirkev

26.12.2005, 23:00

Mágii už nie sú naklonené len "primitívne" prírodné národy, žijúce v blahosklonnej nevedomosti svoj život podľa tisícky rokov starých receptov svojich predkov. Čarodejníctvu sa za posledné roky začalo čoraz viac dariť aj v civilizovaných krajinách sveta a najlepšie to dokazuje masový úspech Harryho Pottera. Meno chlapca s jazvou na čele sa stalo výnosnou značkou a nasmerovalo vydavateľstvá na nové, a na Slovensku takmer vôbec nevyšliapané, chodníčky vedúce k žánru fantasy.
Čo začala filmová trilógia Pán prsteňov a knižky zo sveta Harryho Pottera, pokračuje v sérii kníh C. S. Lewisa Kroniky Narnie. Sedem príbehov o kúzelných krajinách kdesi mimo našej dimenzie má byť sfilmovaných a prenesených aj do formy počítačových hier. Lenže kým na striebornom plátne sa sága čoskoro začne až druhým dielom (Lev, šatník a čarodejnica), vo vydavateľstve Slovart vychádza kompletná séria, na ktorej čele stojí Čarodejníkov synovec. Už prvá kniha z Kroník Narnie naznačila orientáciu na detského čitateľa (prístupný jazyk, väčšie riadkovanie, ilustrácie), no príbehy o priateľstve, bolesti a spáse oslovia aj dospelých. Okrem iného aj preto, že ide o premyslenú alegóriu na Bibliu, ktorú si však autor upravil podľa vlastných potrieb. Len vďaka svojej tvorivosti dokázal vytvoriť ucelený "nový svet", v ktorom vám nebude prekážať ani občasné moralizovanie a didaktické momenty. Nápaditosť, ktorá tu srší na každom kroku, je Lewisovi vlastná. Biblické motívy sú preto viac-menej skryté, no niekedy sa objavujú aj celkom explicitne (ovocie zo zakázaného stromu sa nesmie trhať pre vlastné potreby, odkazy na deti Adama a Evy a pod.). Akokoľvek z Narnie cítiť nábožnosť jej autora, sága je od počiatku presiaknutá hlavne fantasknými plodmi Lewisovej imaginácie. Nemá strach odkláňať sa od dogiem, vymýšľať nové veci, sprostredkovať iné svety originálnou optikou. Práve v tom spočíva sila a hodnota siedmich kníh, ktorých smerovanie výrazne naznačuje už Čarodejníkov synovec.
Čarodejníkov synovec objasňuje vznik Narnie, sveta, do ktorého sa potom autor stále vracia a v ktorom je vždy niečo "inak" ako v našej všednej realite. Nájdete tú mýtické tvory, krásne krajiny, zvláštne bytosti, ale aj Zlo, ktoré stelesňuje mocná čarodejnica (zhodou okolností zakúsi jablká zo zakázaného stromu ako prvý človek v Narnii...). Hlavnými hrdinami prvého rozprávania sú Polly a Diggory, obyčajné deti, ktorých život sa má stať čoskoro stať neobyčajným. Za všetko môže Digoryho spupný strýko Andrew, ktorý sa pohráva s mágiou v podobe čarovných prsteňov. Práve tie totiž spájajú náš svet s inými dimenziami, do ktorých sa vstupuje cez jazierka v prechodnej krajine lesov. Pre Digoryho mamu, trpiacu na smrteľnú chorobu, tak svitne nová nádej -- chlapec totiž dúfa, že niektorá z alternatívnych realít by mohla skrývať zázračný liek. Udalosti rýchlo naberajú spád a kniha vás pohltí a nepustí, až kým nedorazíte jej posledný riadok. Druhého Harryho Pottera či Pána prsteňov však nečakajte. Ide o niečo veľmi odlišné...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 21:05