StoryEditor

Dlh exekútorovi môžete zaplatiť aj v splátkach

21.05.2019, 00:40
Autor:
vegveg
Jedným z nových inštitútov, ktoré priniesli ochranu dlžníka v exekučnom konaní, je možnosť požiadať o splácanie dlhu v splátkach. Ak exekútor žiadosti vyhovie, exekúcia sa odloží a dlžník má dodatočnú lehotu na splatenie dlhu .

Zákonnými podmienkami povolenia splatenia vymáhaného nároku formou splátok sú:
- dlžníkom je fyzická osoba,
- nespochybňuje vymáhaný nárok,
- žiadosť nebola podaná opätovne,
- vymáhanie musí byť v sume prevyšujúcej minimálnu mzdu a zároveň neprevyšujúcej 2 000 eur,
- dlžník sa zaviaže splatiť dlh do desiatich mesiacov v pravidelných splátkach a v rovnakej výške s výnimkou splátky prvej, ktorá musí byť 50 eur a poslednej splátky, ktorej výška sa určí podľa zostatku dlhu,
- dlžník uhradí prvú splátku 50 eur najneskôr do 15-tich dní odo dňa doručenia upovedomenia o začatí exekúcie. Všetky ďalšie splátky budú splatné v deň nasledovných kalendárnych mesiacov, ktoré sa číselne zhodujú s dňom zaplatenia prvej splátky.

Ak dlžník splní všetky podmienky, exekútor mu musí povoliť plnenie v splátkach a vydať rozhodnutie o odklade exekúcie. Ide o jeho povinnosť, ktorá nie je závislá od iných vecí zistených v konaní. Voči rozhodnutiu o povolení splniť dlh v splátkach nemožno namietať, dokonca ani zo strany veriteľa.

Možnosť splatenia vymáhaného dlhu v splátkach je určená len pre dlžníka - fyzickú osobu alebo samostatne zárobkovo činnú osobu. Súdny exekútor skúma splnenie podmienok na povolenie splátok v "rozhodnom čase", za ktorý sa považuje obdobie do momentu podania žiadosti. Dlžník môže požiadať o splátky ihneď po doručení upovedomenia o začatí exekúcie. V takom prípade však bude exekútor rozhodovať o žiadosti až po uplynutí 15 dňovej lehoty určenej na zaplatenie prvej splátky 50 eur. Ďalšie splátky musí splácať mesačne, vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky. Dlžník sa k tomu zaviaže písomne.

Rozhodnutie exekútora o povolení splátok sa doručí dlžníkovi i veriteľovi spolu s upovedomením o odklade exekúcie bez blokácie majetku. Exekútor zruší blokáciu a bude dohliadať na riadne a včasné splácanie vymáhaného záväzku dlžníka. Ak však dlžník nespĺňa niektorú zo zákonných podmienok, plnenie v splátkach môže odobriť veriteľ.

„Z našej doterajšej praxe môžeme konštatovať, že dlžníci majú o splácanie svojich dlhov v splátkach pomerne veľký záujem,“ konštatuje Veronika Vlčková zo spoločnosti HMG Advisory Group . „Vo väčšine prípadov však podávajú žiadosť, ktorá je závislá na súhlase veriteľa. O možnosť "automatického" povolenia splátok, ktoré musí exekútor schváliť, akonáhle sú splnené zákonom stanovené podmienky, sa ani len nepokúšajú," dôvodí Marián Hutter z HMG Advisory Group . „Pritom žiadosť sa nespoplatňuje a jej povolením získa dlžník odklad exekúcie."

01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 03 - Modified: 2024-03-17 13:45:15 - Feat.: - Title: Najväčšími dlžníkmi štátu sú spoločnosti s bielymi koňmi zo zahraničia, ukázala analýza 04 - Modified: 2024-02-13 13:57:36 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodol v neprospech prešovskej nemocnice. Nevyhne sa exekúcii, na rade je pomoc štátu 05 - Modified: 2024-02-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Podľa exministra Zajaca hrozí lavína exekúcií. Spúšťačom môže byť zadlžená prešovská nemocnica
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 19:27