StoryEditor

Výmenný pobyt v zahraničí? Kurz jazyka aj samostatnosti

24.05.2019, 08:26
Autor:
(msa)(msa)
Zamestnávatelia očakávajú od svojich zamestnancov viacjazyčnosť už aj u nás, ale Slovákom tieto zručnosti chýbajú. Odborná pracovná sila je nedostatkovým tovarom a zvlášť pracovníci s potrebnými znalosťami cudzích jazykov.

Znalosť cudzích jazykov otvára dvere k atraktívnejšej a lepšie platenej práci, ponúka ďalšie možnosti osobného rozvoja alebo profesného rastu a poskytuje prístup k znalostiam z celého sveta. To sú dôvody, prečo milióny rodičov investujú do výučby angličtiny, letných študijných programov v zahraničí a online anglických vzdelávacích programov pre svoje deti. Z rovnakých dôvodov do svojho vzdelávania sa v angličtine investujú profesionáli po celom svete a vlády zahŕňajú angličtinu do osnov základných škôl.

Angličtina je jedinečná v tom, že je po nej dopyt v mnohých profesiách. Nie sú to len jednotlivci, ale aj firmy, mestá, regióny a krajiny majú prospech z rozvoja zručností v angličtine. Angličtina uľahčuje medzinárodnú spoluprácu, investície a mobilitu. Aj napriek tomu však väčšina študentov v školách z nej nedosiahne potrebnú úroveň.

Slováci zaostávajú v znalostiach jazykov

Minuloročný prieskum spoločnosti Grafton Slovakia odhalil, že takmer polovica uchádzačov o prácu vie po anglicky na úrovni začiatočníka. Zahraničné firmy na Slovensku ponúkajú pracovné príležitosti pre našincov, ale požadujú ovládanie minimálne jedného cudzieho jazyka. Práve táto zručnosť však Slovákom často chýba.

Všade na Slovensku je už potrebná pokročilá úroveň anglického jazyka, ani ten však nemusí postačovať. „V Bratislave je požadovaná znalosť minimálne jedného cudzieho jazyka, ideálne však dvoch. Najčastejšie ide o kombináciu s nemčinou, francúzštinou, taliančinou, španielčinou, ruštinou, ale nájdu sa aj exotické jazyky,“ priblížila Jitka Součková zo spoločnosti Grafton Slovakia. Po angličtine je najžiadanejší nemecký jazyk, a to vo všetkých regiónoch.

Porozumieť dlhšej reči, čítať faktické texty, vyjadrovať sa plynulo a spontánne, pružne a aj v profesionálnej rovine v anglickom jazyku však dokáže len 25 percent slovenských uchádzačov o prácu, ktorí spadajú pod jazykovú úroveň C1 a C2. Najčastejšie ľudia ovládajú angličtinu na úrovni A2 (35 percent), nasleduje kategória B2 s 19 percentami. V ovládaní cudzieho jazyka sú na tom najlepšie pracovníci z finančného sektora, nasledovaní IT oblasťou. „Ak má kandidát vysoké technické či IT znalosti, ale zaostáva v cudzom jazyku, firma mu ochotne preplatí jazykové kurzy, len aby si ho udržala,“ potvrdila Jitka Součková. Slováci sú podľa nej jazykovo výrazne menej zdatní, no technicky sú rovnako šikovní ako ich zahraniční kolegovia.

Prichádza zmena vyučovania jazykov na základných školách

Od nového školského roka 2019/2020 dôjde na základných školách k liberalizácii výučby cudzích jazykov. Kým doteraz bola angličtina povinná, od septembra budú mať žiaci a rodičia možnosť rozhodnúť sa, ktorý cudzí jazyk sa deti budú učiť ako prvý. Na výber budú mať nemecký, francúzsky, španielsky, taliansky, ruský jazyk a samozrejme aj angličtinu.

Podľa rezortu školstva bude mať angličtinu na základnej škole každý žiak. Tí, ktorí sa rozhodnú, pre niektorý z iných cudzích jazykov na prvom stupni, budú mať angličtinu povinnú na druhom stupni základných škôl.    

Vzdelávanie v zahraničí je prínosom

Aký dopad bude mať zmena vo vyučovaní cudzích jazkyov na absolventov základných a stredných škôl, ukáže čas. Zatiaľ však platí, že podľa prieskumov sú jazykové znalosti Slovákov slabšie, ako by si zamestnávatelia želali. Doučovanie angličtiny teda zostáva v rukách ambicióznych jednotlivcov a firiem ochotných investovať do zamestnancov, alebo rodičov. Príležitosť vylepšiť si jazykové zručnosti majú záujemcovia v jazykových kurzoch nielen doma na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Jazyková škola v Bratislave Volis Academy zabezpečuje zahraničné študijné jazykové pobyty po celom svete. Ich prínos vysvetľuje konateľ jazykovej školy Volis Academy, Peter lisý: „Jazykový pobyt alebo štúdium v zahraničí je veľmi efektívnou formou vzdelávania, na druhej strane však treba povedať, že je to investične náročnejšie. Záujemca musí tiež počítať s tým, že bude potrebné investovať aj čas - vycestovať, vzdialiť sa od rodiny, denno-denného pracovného a rodinného rituálu. Ale ak ide o teenagera, výmenný pobyt je pre študenta nezabudnuteľným zážitkom, a tiež tým správnym naštartovaním osamostatňovania sa adolescenta. Prirodzeným dôsledkom je, že sa zdokonalí v cudzom jazyku.“

Mnohých rodičov by mohli od pobytu detí v zahraničí odrádzať najmä obavy o bezpečnosť. „Chápem starosti rodičov. Čo sa týka bezpečnosti, treba myslieť na to, že dieťa nejde do neznáma, ale do krajiny, kde je vybudovaný systém, ktorého súčasťou je okrem vzdelávacieho aspektu aj bezpečnosť. Rodiny sú preverované, v každom regióne je lokálny zástupca, ktorý je nápomocný žiakovi, prípadne rodičovi,“ vysvetľuje Peter Lisý.

Tak isto ako študenti, aj hostiteľské rodiny prechádzajú náročným výberovým konaním, ktorého súčasťou je od preverenia vhodnosti všetkých členov rodiny, vhodnosti miesta, kde študent býva, hygiena a v neposlednom rade je súčasťou preverovania aj výpis z registra trestov.

Pobyty v zahraničí pre stredoškolákov

„Pobyty začínajú od troch mesiacov a trvajú do desať mesiacov. Osobne odporúčam ísť na jeden školský rok, určite by som nešiel pod jeden semester,“ hovorí Peter Lisý. Súčasťou ceny pobytu je väčšinou ubytovanie, strava a školné. Ďalšie náklady, s ktorými treba počítať sú poistka, vreckové, knižky a v niektorých krajinách alebo školách aj rovnošata.

„Drvivá väčšina študentov ide do Anglicka, USA a Kanady. Menšia časť do Nemecka a Francúzska. Ale mali sme už aj študentov, ktorí vycestovali do Fínska či Nórska alebo Japonska, ale to sú ojedinelé a špecifické prípady,“ dopĺňa Peter Lisý a ďalej vysvetľuje, ako sa zohľadňuje čas strávený v zahraničnej škole, keď študent dokončuje štúdium na Slovensku.

„Ak sa jedná o školu v Európskej únii, tam nevznikajú žiadne komplikácie a predmety sa uznávajú.“ Jediná vec je podľa neho otvorená - slovenský jazyk. Študenti si musia dorobiť diferenčné skúšky. „Vo veľkej miere záleží aj na riaditeľovi školy. Ak je pozitívne naladený na študijné pobyty v zahraničí, všetko ide ľahšie. Riaditelia v tomto smere pôsobia značne autonómne.“

Kurzy a pobyty pre dospelých

Neraz aj dospelí potrebujú obnoviť zabudnuté jazykové vedomosti. Volis Academy má pre nich jazykové kurzy v Bratislave, ale aj v zahraničí. „Pri dospelých je väčšinou problém čas. Každému však hovorím, že jeden týždeň si vedia určite nájsť. Ak sa vyberie dospelý človek na týždeň do zahraničia, robí to zázraky. Predtým však oporúčam navoliť si hodiny angličtiny na Slovensku, to mu pomôže naštartovať sa, a tým je pobyt efektívnejší,“ zdôrazňuje Peter Lisý. Pre zamestnancov ponúka Volis Academy v Bratislave nielen kurzy nemčiny a ďalších jazykov, ale aj špeciálne zamerané kurzy business english. „Aj dospelí sa môžu zlepšiť v angličtine alebo iných jazykoch, aby ich pracovná kariéra mohla napredovať,“ uzatvára Peter Lisý.

V súčasnosti, keď aj na Slovensku očakávajú zamestnávatelia od svojich zamestnancov viacjazyčnosť, je investícia do jazykových znalostí viac než efektívna.
Viac informácií nájdete na www.volis.sk.

01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 05 - Modified: 2024-03-13 14:41:05 - Feat.: - Title: Študenti maturovali z cudzieho jazyka. Prevládala angličtina, toto boli témy slohových prác
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:18