StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

04.06.2007, 00:00

Česká národná banka v súlade s očakávaniami trhu zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 2,75 percenta, ďalšie zvyšovanie sadzieb bude pravdepodobne nasledovať. Centrálna banka tak vyhlásila boj proti inflácii. Naopak, Poľská centrálna banka sa tentoraz nerozhodla podniknúť zásadnejšie kroky a ponechala úrokovú sadzbu nezmenenú.
Na maďarskom trhu bola v uplynulom týždni zverejnená nezamestnanosť. Tá v období februára až marca dosiahla 7,5 percenta. Viceguvernér Karvalits taktiež povedal, že deväťpercentná inflácia, ktorú Maďarsko zaznamenalo v marci, bola vrcholom a jej tempo by sa malo v nasledujúcich mesiacoch znížiť. Šéf rumunskej burzy Stere Farmache vyhlásil, že Erste Bank bude v priebehu niekoľkých mesiacov pravdepodobne kótovaná na burze v Bukurešti. "Je naším zámerom mať túto rakúsku banku kótovanú v Bukurešti na jeseň tohto roka," povedal Farmache. Veľkosť kotácie však zatiaľ nebola spresnená.
ČEZ, ktorý je najväčším českým emitentom oxidu uhličitého, získa v rokoch 2008 až 2012 podľa agentúry Reuters ročne 34,3 milióna povoleniek na CO2. Tento prídel sa zhoduje s objemom emisií firmy za uplynulý rok. Je však pod prídelom v rokoch 2005 až 2007. Jedna povolenka oprávňuje spoločnosť vypustiť do ovzdušia tonu skleníkového plynu.
V privatizácii časti energetickej spoločnosti ČEZ dochádza k pomerne zásadným zmenám. Napriek tomu, že sa štát zbaví niekoľkých percent akcií, po čase bude jeho podiel dokonca vyšší ako v súčasnosti. Podľa Hospodářských novin
totiž ministerstvo financií nepredá sedem percent akcií, ako pôvodne uvažovalo, ale iba necelých šesť. ČEZ, ktorý teraz vykupuje cenné papiere z trhu, si zníži základný kapitál a zruší desať percent svojich akcií. Podiel štátu tak stúpne z terajších 67,6 na viac ako 68 percent.
Valné zhromaždenie poľského PKN Orlen podľa očakávania rozhodlo, že za minulý rok nevyplatí akcionárom žiadnu dividendu. Čistý zisk 2,2 miliardy zlotých chce totiž manažment firmy použiť na zníženie zadlženia.
Spoločnosť Philip Morris oznámila, že do konca augusta uzavrie svoju továreň v Strážnici a výrobu presunie do svojej hlavnej továrne v Kutnej Hore. Táto reorganizácia prinesie jednorazové náklady 52,5 milióna českých korún, ale ročne ušetrí náklady vo výške 12,6 milióna korún.
Varšavská burza očakáva, že počet kótovaných firiem v roku 2009 stúpne na 500 zo súčasných 300. Iba v tomto roku na burzu vstúpilo 21 nových firiem. Jedným z posledných titulov sa stal napríklad výrobca okien Budvar Centrum alebo Noble Bank. Čoskoro sa pripoja Krakchemia, konzorcium Stali alebo BOT. Podľa prezidenta Varšavskej burzy Ludwika Sobolewského má tento rok na burzu vstúpiť ďalších 60 až 70 spoločností. Domáce firmy na varšavskej burze tvoria väčšinu. Iba 13 z celkového počtu 300 pochádza zo zahraničia. Zahraničné spoločnosti však predstavujú tretinu trhovej kapitalizácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:25