StoryEditor

Cena ropy klesla pod 70 dolárov

09.05.2006, 00:00

Komoditným trhom naďalej vládnu energie a kovy. Ropa sa minulý týždeň výrazne oslabila, ceny drahých a priemyselných kovov pokračujú v raketovom raste. Americké burzy boli otvorené aj včera a cena čierneho zlata sa vrátila pod 70 dolárov za barel (159 litrov). Ešte minulú stredu pritom testovala úroveň 75 dolárov za barel. Čo spôsobilo tento náhly pokles?
Štartovacím impulzom bola prekvapujúco optimistická správa o stave zásob v USA. Rezervy benzínu sa zvýšili prvýkrát po ôsmich týždňoch a narástli aj zásoby ropy. Na investorov pôsobili silnejším dojmom americké správy ako vzdialenejšia hrozba iránskych sankcií. Londýnsky Brent je približne o pol dolára drahší a osciluje okolo sedemdesiatky. Aj z toho je zrejmé, že pokles má na svedomí nečakané zvýšenie amerických zásob. Nárast výkonnosti zámorských rafinérií navyše dáva nádej, že tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. V tomto období roka je dopyt po benzíne na sezónnom minime, zásoby sa zvyšujú a cena ropy obyčajne klesá až do začiatku letnej motoristickej sezóny v polovici júna.
Hrozbou pre najbližšie obdobie je stále nevyriešená otázka: "Ako ďalej s Iránom?" Čoraz reálnejšie vyzerá možnosť, že Bezpečnostná rada OSN dá Iránu ešte 30 dní na ukončenie programu obohacovania uránu. Ak by k tomu naozaj prišlo, znamenalo by to prechodné uvoľnenie napätia a impulz na ďalší pokles cien ropy. Tento scenár podporuje aj prekvapujúci krok iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda. V liste, ktorý adresoval americkému kolegovi Bushovi, naznačil, že Irán chce rokovať o ukončení súčasnej krízy. Bol to prvý ústretový krok Teheránu od začiatku januára, keď tamojší vedci začali obohacovať urán.
Významný vplyv mala aj technická situácia. Denný graf júnovej ropy vytvoril "medvediu" formáciu -- dvojitý vrchol, čo si všimli aj menší hráči a pri výpredajoch podporili komoditné fondy. Navyše -- ropa si pri cenovom zostupe bez problémov poradila s hranicou 20-dňového priemeru (71,60), ktorá pri predchádzajúcej korekcii odolala a poslúžila ako odrazový mostík. Najbližšou technickou prekážkou bude 50-dňový priemer na úrovni 69,20 dolára za barel.
Kovy majú za sebou ďalší explozívny týždeň. Meď vytvorila nové historické maximum a od začiatku roka sa jej cena zvýšila o neuveriteľných 80 percent. Zlato sa posilnilo o 4,5 percenta a iba za posledný mesiac vyletela cena žltého kovu o 15 percent. Najaktívnejší júnový kontrakt sa prehupol cez hranicu 680 dolárov za uncu. Tak vysoko bolo zlato naposledy v septembri 1980. Nezaškodí pripomenúť, s akým nadšením svet koncom novembra vítal prelomenie hranice 500 dolárov za uncu. Ubehol iba polrok a žltý kov sa rýchlym tempom blíži k sedemstovke. Podporou pre ďalší rast bol vývoj na menových trhoch. Americký dolár sa oproti euru oslabil pod úroveň 127,50 centa za euro, čo predstavuje ročné minimum. Na burze COMEX sa opäť potvrdila platnosť pravidla "slabý dolár = silné zlato".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 08:58