StoryEditor

Medzinárodná daňová pomoc

16.05.2007, 00:00

Slovenská národná rada schválila v závere I. štvrťroka tohto roka nový zákon číslo 76/2007 Z. z. o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorý je účinný od 1. marca 2007. Nový zákon má len 18 paragrafov.
Spolupráca pri daňových únikoch
V rámci celej Európskej únie predstavuje riziko daňových únikov obrovskú sumu niekoľkých desiatok miliárd eur. Väčšina podvodov sa orientuje do oblasti nepriameho zdaňovania s dominanciou raťazcových (tzv. karuselových) podvodov na dani z pridanej hodnoty.
Jednou z možností, ako riešiť tento problém, je aj organizovanie tzv. simultánnej daňovej kontroly, kde platí, že príslušný orgán SR sa môže dohodnúť s príslušným úradom jedného zmluvného štátu alebo s príslušnými úradmi viacerých zmluvných štátov na simultánnej daňovej kontrole u jedného daňového subjektu alebo u viacerých daňových subjektov. V praxi sa to využíva najmä u globálne a nadnárodne operujúcich daňových subjektov. Najintenzívnejšia spolupráca sa darí práve susediacim štátom EÚ. Konkrétne v prípade Slovenska s Českou republikou.
Rozšírené prílohy ostatných zákonov
Už samotný názov predmetnej právnej normy hovorí o cieli a potrebe medzinárodnej úzkej súčinnosti, koordinácii a kooperácii pri eliminovaní rizík daňových únikov. Tieto nadobúdajú čoraz viac na význame aj z hľadiska príležitostí nového vedecko-technického pokroku, kde dominuje napríklad obrovské zrýchlenia obchodovania cestou tzv. elektronického obchodovania (e-commerce, internetový biznis). Novela je hlavným priamym ideovým východiskom aj pre potreby všetkých troch úrovní správy dane -- daňové orgány, colné orgány a miestna samospráva.
Z hľadiska nepriamej legislatívnej podpory pri problémoch z hľadiska medzinárodného zdanenia treba skúmať najmä jednotlivé zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a ostatnými krajinami, ako aj prílohy č. 1 -- 3 zákona číslo 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov štátu. Príloha číslo 1 predstavuje Zoznam preberaných právnych aktov Európskych spoločenstiev a Európskej únie. Príloha číslo 2 obsahuje Zoznam závislých území členských štátov, ktoré na základe medzinárodnej zmluvy so Slovenskou republikou pristúpili k Smernici Rady č. 2003/48/ES o zdaňovaní príjmu z úspor v podobe výplaty úrokov. Príloha číslo 3 k zákonu č.511/92 obsahuje "Zoznam tretích štátov, s ktorými Európske spoločenstvo v mene členských štátov uzavrelo dohody o pristúpení k Smernici rady č.2003/48/ES o zdaňovaní príjmu z úspor v podobe výplaty úrokov a Rada Európskej únie vydala k týmto dohodám rozhodnutia".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:53