StoryEditor

Cestovanie do zahraničia -- ochrana pred infekciami

03.06.2005, 00:00
Jediným povinným očkovaním pri medzinárodných cestách je očkovanie proti žltej zimnici, ktoré sa zaznamenáva do medzinárodného preukazu -- International certificates of vaccination (potvrdenie o očkovaní na predpísanom tlačive) a ktoré vyžadujú od všetkých cestujúcich niektoré krajiny. Do preukazu sa zaznamenávajú i ďalšie odporúčané alebo vhodné očkovania, ktoré boli vykonané pred plánovanou cestou.

Každoročne tisíce našich občanov cestujú do zahraničia, aby tam strávili exotickú dovolenku alebo cestujú pracovne ako experti či s cieľom podnikania. Rodičia pritom často cestujú s deťmi bez toho, aby si uvedomili, aké zdravotné riziká súvisia s cestovaním.

Každý pobyt v cudzom prostredí, za zmenených klimatických podmienok, pri neobvyklej strave vrátane nápojov a pri zvýšenej telesnej záťaži, je spojený s rozličnými rizikami. Okrem úrazov, náhlych komplikácií či zhoršení chronických ochorení, prehriatiu či úpalu ohrozujú cestovateľov aj infekčné choroby.
V skutočnosti najčastejšími ochoreniami cestovateľov sú hnačkové ochorenia, zápaly dýchacích ciest, zápal pečene či sexuálne prenášané ochorenia. Vzácnejším, ale zato život ohrozujúcim rizikom je malária, ochorenie, ktoré môže vzniknúť v súvislosti s pobytom v malarických oblastiach pri nedodržaní odporúčaných preventívnych opatrení.
Pravdepodobnosť ochorieť na infekčné ochorenie závisí od dĺžky pobytu a hygienického zabezpečenia miesta pobytu cestovateľov -- nižšia je pre návštevníkov luxusných hotelov a letovísk, zvyšuje sa pri ubytovaní v bungalovoch, v stanoch či u miestnych obyvateľov, najmä keď sú odkázaní na vlastné stravovanie. Vyššie riziko ochorenia je, samozrejme, u tých turistov, ktorí podnikajú výlety do prírody.

Na ktoré veci treba myslieť pri cestovaní s deťmi?
Deti sa obyčajne lepšie adaptujú na klimatické zmeny a zmeny časových pásiem ako dospelí, avšak ich odolnosť voči ochoreniam je nižšia. Napríklad u dieťaťa sa môžu prejaviť príznaky akútnej dehydratácie už v priebehu niekoľkých hodín. Cestovanie lietadlom sa neodporúča deťom mladším ako sedem dní.
***
Pri cestovaní lietadlom môžu byť niekedy deti stresované zmenami tlaku v kabíne najmä pri štartovaní a pristávaní lietadla. Preto preventívne môžeme dať starším deťom tvrdý cukrík alebo žuvačku, menším deťom fľašu.
Prehĺtaním a žutím sa vyrovná tlak, a tak sa môže predísť bolestiam v ušiach. Niekoľkohodinový pobyt v lietadle a prekročenie časových pásiem môže viesť k únave, bolestiam hlavy, podráždenosti, ktoré môžu viesť k plaču a k nezvládnutému správaniu detí.
***
Najčastejším ochorením cestovateľov sú tzv. cestovateľské hnačky.
Deti, najmä v predškolskom veku, majú väčší predpoklad ochorieť pre ich značnú pohyblivosť, zvedavosť a návyk všetko si dávať do úst. Cestovateľské hnačky sú najčastejšie zapríčinené baktériou nazvanou enterotoxické E. coli. Hnačky môžu zapríčiniť najmä u malých detí závažnú dehydratáciu (stratu vody). Tomu sa možno vyhnúť, ak dáme dieťaťu dostatočné množstvo tekutín.
***
Pri cestovaní do tropických alebo subtropických oblastí možno úpalu alebo prehriatiu organizmu predísť oblečením do voľného bavlneného odevu, pitím väčšieho množstva tekutín a častejším pobytom v tieni.
Pokiaľ sa objaví vracanie a nie je možný dostatočný prívod tekutín, treba vyhľadať lekársku pomoc. U detí s citlivou pokožkou sa prípadný vznik potničiek môže zmierniť použitím detského púdru, každodenným kúpeľom a nosením voľného bavlneného oblečenia.

Očkovanie pred cestou do zahraničia
Mnohí cestovatelia sa nevedia zorientovať, kde by mohli získať informácie o ochoreniach, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v krajine, ktorú sa chystajú navštíviť a možnostiach prevencie infekčných ochorení očkovaním. Cestovné kancelárie a letecké spoločnosti podajú väčšinou iba informácie o vyžadovaných očkovaniach, ale nie o tých, ktoré sú odporúčané.
Na Slovensku komplexné informácie poskytujú príslušné štátne zdravotné ústavy a strediská pre cudzokrajné choroby v Bratislave, Martine a Košiciach.

Deti možno očkovať proti určitým infekčným ochoreniam, pričom by cestovatelia mali rozlišovať medzi očkovaním:
-- vyžadovaným krajinou, do ktorej cestujú,
-- odporúčaným Svetovou zdravotníckou organizáciou (WTO),
-- vhodným za určitých okolností.

Pri vyžadovaných očkovaniach sa krajina snaží limitovať importovanie ochorenia z krajín, v ktorých sa toto ochorenie vyskytuje, pri odporúčaných očkovaniach sa sleduje zámer znížiť riziko ochorenia návštevníkov a ochoreniu sa dá predísť očkovaním. K takýmto ochoreniam patrí najmä vírusová hepatitída A, cholera, brušný týfus, žltá zimnica a japonská encefalitída.
Všeobecne by mali byť deti očkované proti osýpkam, mumpsu, rubeole, detskej obrne, záškrtu, čiernemu kašľu, tetanu, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym ochoreniam. Tieto očkovania sú zaradené v imunizačnom programe Slovenskej republiky a patria medzi povinné pravidelné očkovania.

Očkovací plán
Pri zostavovaní očkovacieho plánu sa má brať do úvahy charakter krajiny, ktorú cestovateľ mieni navštíviť, jeho zdravotný a imunitný stav, dĺžka, charakter a ročné obdobie pobytu v zahraničí.
Niektoré očkovacie látky môžu byť deťom podané v priebehu niekoľkých dní po narodení (očkovanie proti TBC, detskej obrne orálnou očkovacou látkou -- podanou ústami, vírusovej hepatitíde A a B).
***
Iné vakcíny (proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne parenterálnou očkovacou látkou -- podanou injekčne) sa nesmú podať skôr ako dieťa dovŕši 6 týždňov života. Očkovanie proti žltej zimnici možno vykonať po dovŕšení 6 mesiacov života -- ak cestujeme s mladším dieťaťom do oblasti s výskytom malárie, chránime ho pred komármi.
***
Osobitnú pozornosť treba venovať deťom, ktoré neboli očkované proti osýpkam (na Slovensku sa jedna dávka vakcíny podáva v 15. mesiaci života dieťaťa). Osýpky sa stále vyskytujú v mnohých krajinách a cestovanie do preľudnených oblastí môže ovplyvniť ich šírenie.
***
Ak je nevyhnutné, aby rodičia pri ceste do endemických oblastí výskytu osýpok brali so sebou dieťa, môže sa použiť osobitná očkovacia schéma: prvá dávka sa podá v 6., 7. alebo v 8. mesiaci a druhá dávka v 9. mesiaci alebo čo najskôr po 9. mesiaci.
Ak to nie je nevyhnutné, rodičia by nemali brať deti do oblastí výskytu malárie. Úmrtnosť detí, ktoré ochoreli na maláriu, je vysoká.

Lekárnička malého cestovateľa
Analgetiká, antipyretiká -- bolesť, horúčka
Antihistaminiká -- poštípanie, pohryznutie
Antidezinficiencia, antibiotiká -- cestovateľské hnačky
Masti, krémy (hydrokortison) -- poštípanie, pohryznutie

Balíček prvej pomoci
Obväzy
Leukoplast
Nožničky
Antibiotická masť
Repelenty -- odpudenie hmyzu, článkonožcov
Opaľovacie krémy -- prevencia pred slnečným žiarením
Antiseptiká (dezinfekčný roztok)
Rehydratačný roztok -- hnačka

Geografický výskyt najčastejších infekčných ochorení, vyžadované a odporúčané očkovania
Presná identifikácia oblastí a definovanie veľkosti rizika ochorieť na infekčné ochorenie je veľmi ťažké a nemožné. Napríklad vírusová hepatitída typu A sa vyskytuje ubikvitárne (na celom svete), ale veľkosť rizika ochorieť závisí najmä od stravovacích zvyklostí. Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vydáva príručku pre cestovateľov, v ktorej sú definované riziká a odporúčané a vyžadované očkovanie podľa toho, ako boli identifikované jednotlivými štátmi.

Európa
* Riziko ochorieť na infekčné ochorenie je v strednej a severnej Európe porovnateľné s rizikom na Slovensku. V listnatých oblastiach sa nachádzajú endemické oblasti kliešťovej encefalitídy (očkovacia látka je dostupná na Slovensku) a lymskej boreliózy.
* V južnej Európe, predovšetkým v krajinách s nižším hygienickým štandardom, je vyššie riziko hnačkových ochorení a vírusovej hepatitídy typu A (Albánsko, Rumunsko, krajiny bývalej Juhoslávie).
* Vírusová hepatitída B je endemická v južných oblastiach východnej Európy (Albánsko, Bulharsko a Rumunsko).

Ázia
Východná Ázia:
Malária sa vyskytuje iba v Číne a na Kórejskom polostrove. Hnačkové ochorenia a vírusová hepatitída A sú bežné vo väčšine krajín, vírusová hepatitída typu E je endemická v západnej Číne. V niektorých krajinách sa eviduje aj výskyt cholery, v Číne a Mongolsku i mor.
Vírusová hepatitída typu B je tiež vysoko endemická. Epidémie meningokových infekcií sa pravidelne zaznamenávajú v Mongolsku. V oblastiach mimo miest je riziko japonskej encefalitídy.
***
Juhovýchodná Ázia: Malária je endemická na väčšine územia, japonská encefalitída a hemoragické horúčky sa vyskytujú v mestských a vidieckych oblastiach. V južných oblastiach Vietnamu existujú ohniská moru.
Časté sú infekcie prenášané vodou a potravinami, hnačkové ochorenia, vírusová hepatitída A a E. Rizikom pre turistov, ktorí chcú skúsiť orientálny sex, sú sexuálne prenosné ochorenia vrátane aidsu a vírusovej hepatitídy B.
***
Stredná Ázia: V celej oblasti s výnimkou Maledív sa vyskytuje malária, vo východnej časti v letnom období japonská encefalitída, v západnej časti horúčkovité infekcie prenášané komármi a kliešťami.
Okrem hnačkových ochorení sú rozšírené brušný týfus, cholera, vírusové hepatitídy A a E a parazitárne infekcie. Významný je i výskyt vírusovej hepatitídy B, ojedinele sa vyskytuje detská obrna. Rozšírená je i besnota.
***
Juhozápadná Ázia: Malária sa vyskytuje iba vo vidieckych oblastiach Turecka a Sýrie. Hlavným rizikom pre turistov sú infekcie prenášané vodou a potravinami vrátane vírusovej hepatitídy typu A. Určitým rizikom je aj besnota rozšírená najmä medzi psami.

Amerika
Severná Amerika:
Návštevníkom Severnej Ameriky nehrozí riziko neobvyklých infekčných ochorení. V niektorých prírodných oblastiach sú endemické ohniská lymskej boreliózy a vírusových horúčkovitých ochorení prenášaných komármi a kliešťami.
***
Stredná Amerika: V niektorých vidieckych oblastiach existuje riziko malárie, väčší význam majú infekčné ochorenia prenášané vodou a potravinami. Medzi potulujúcimi sa psami je vysoký výskyt besnoty.
***
Tropická Južná Amerika: Malária sa vyskytuje na celom území, vo veľkých mestách a vysokých horách, kde nebývajú komáre, je riziko minimálne. V rovníkových pralesoch sa vyskytuje žltá zimnica.
Ďalšími možnými infekciami sú epidémie vírusových zápalov mozgu, horúčky vírusovej etiológie a v Bolívii a Venezuele hemoragickej horúčky. Bežné sú infekcie prenášané vodou a potravinami vrátane vírusovej hepatitídy A.
Vírusová hepatitída B a D je endemická v povodí Amazonky. Epidémie meningokových infekcií boli zaznamenané v Brazílii. U zvierat je rozšírená besnota.
***
Mierne pásmo Južnej Ameriky: Malária bola zaznamenaná v severozápadnej Argentíne. Infekcie prenášané vodou a potravinami sú bežné vrátane vírusovej hepatitídy A a parazitárnych infekcií. Epidémie meningokových infekcií boli zaznamenané v Čile.

Afrika
Severná Afrika:
Infekcie prenášané hmyzom a článkonožcami nie sú pre turistov osobitným rizikom, i keď sa takéto infekcie môžu vyskytovať. Veľmi časté sú infekcie prenášané vodou a potravinami, vírusová hepatitída typu A je rozšírená v celej oblasti, vírusová hepatitída typu E je endemická v niektorých oblastiach.
***
Subsaharská Afrika: Reálnym rizikom pre návštevníkov tropickej Afriky sú infekcie prenášané hmyzom a článkonožcami. Malária sa vyskytuje, a to i v tej najťažšej forme, v celej oblasti s výnimkou lokalít nad 2 600 metrov a ostrovov Mauricius a Seychely. Veľké epidémie žltej zimnice sa zaznamenávajú pravidelne v prípade neočkovanej populácie.
Vyskytuje sa tu spavá nemoc, hemoragické horúčky a ďalšie život ohrozujúce ochorenia prenášané komármi, kliešťami, muchami a iným hmyzom. V mestách a prímorských letoviskách však riziko nákazy nie je veľké.
Časté sú infekcie prenášané potravou a vodou, vírusová hepatitída A a E. Pri ošetrovaní v zdravotníckych zariadeniach je riziko nákazy vírusovou hepatitídou B. Vysoký výskyt meningokových zápalov mozgových blán je najmä v suchých obdobiach roka.
***
Južná Afrika: Infekcie prenášané hmyzom a článkonožcami nie sú veľkým zdravotným rizikom pre cestovateľov, malária sa vyskytuje na väčšine územia. Infekcie prenášané vodou a potravinami sú bežné v niektorých oblastiach, vírusová hepatitída A v celej lokalite.

Austrália a Oceánia
Nepredpokladá sa mimoriadne riziko infekčných ochorení pre cestovateľov. Pri cestách na niektoré ostrovy Polynézie sú určitým rizikom infekcie prenášané komármi, malária je endemická na niektorých ostrovoch.
Bežné sú hnačkové ochorenia a vírusová hepatitída typu A, vírusová hepatitída typu B sa vyskytuje endemicky -- v niektorých oblastiach.

Očkovanie
Jediným povinným očkovaním pri medzinárodných cestách je očkovanie proti žltej zimnici, ktoré sa zaznamenáva do medzinárodného preukazu
-- International certificates of vaccination (potvrdenie o očkovaní na predpísanom tlačive) a ktoré vyžadujú od všetkých cestujúcich niektoré krajiny.
Do preukazu sa zaznamenávajú i ďalšie odporúčané alebo vhodné očkovania, ktoré boli vykonané pred plánovanou cestou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:47