StoryEditor

Aj Slovensko hľadá špecialistov

06.12.2006, 23:00

Nedostatok špecialistov na trhu núti zhruba štvrtinu zamestnávateľov zvyšovať platy trvalým zamestnancom. Vyplýva to z výsledkov tohtoročného prieskumu spoločnosti Manpower Professional. Uskutočnil sa na vzorke takmer 32-tisíc zamestnávateľov v 26 krajinách po celom svete. Cieľom prieskumu bolo určiť dostupnosť vhodných kandidátov na stále špecializované pozície a vplyv trhovej situácie na zvyšovanie miezd. Až 29 percent zamestnávateľov deklarovalo, že by za posledný polrok zamestnali viac kvalifikovaných ľudí, ak by boli k dispozícii.
Dopyt po talentoch vo svete stúpa najmä v odborných profesiách a priemysle. "Ak tieto trendy vzrastú, zamestnávatelia budú musieť oveľa ťažšie pracovať na udržaní si vzdelaných ľudí a inovovať spôsoby na zaujatie a získanie nových talentov," doplnil prezident skupiny Manpower Jeffrey A. Joerres. Ešte dôležitejším sa preto podľa neho stane vytváranie silnej zamestnávateľskej značky.
Ako tiež dodal, výsledky prieskumu ukázali, že najťažšie obsadzované boli špecializované pozície ako účtovníci, IT programátori a vývojári, manažéri a skúsení obchodní reprezentanti.

Lepšia situácia v Európe
Nedostatok kvalifikovaných kandidátov -- podľa výsledkov prieskumu -- najviac ovplyvnil zvyšovanie platov v ázijskej tichomorskej oblasti. Zhruba 55 percent zamestnávateľov v Singapure, 40 percent na Novom Zélande a 38 percent v Austrálii uviedlo, že boli nútení zvýšiť mzdy, najmä kvôli zvýšenej konkurencii pri získavaní špecialistov.
V USA 38 percent zamestnávateľov vyhlásilo, že nedostatok odborníkov ich núti ponúkať vyššie kompenzácie a takmer polovica zamestnávateľov by v posledných šiestich mesiacoch zamestnala viac odborne vzdelaných ľudí.
Veľké ťažkosti nájsť kvalifikovaného uchádzača má podľa prieskumu 46 percent zamestnávateľov v Peru, 45 percent v Japonsku a 41 percent v Mexiku.
Európske firmy uvádzali menšie problémy. Len viac ako štvrtina zamestnávateľov uviedla, že by za posledný polrok -- ak by ich vedela nájsť -- prijala vhodných špecialistov. Len 12 percent opýtaných vo Francúzsku, 13 percent v Holandsku a 15 percent v Belgicku uviedlo, že malo nejaké problémy pri získavaní špecialistov.
Francúzsko navyše ohlásilo najnižšiu platovú infláciu zo všetkých 26 testovaných krajín, a to medziročne na úrovni osem percent. Z dôvodu nedostatku odborníkov sa zvýšili mzdy o 26 percent najviac v Európe v Rakúsku.

Potrebná reforma školstva
Podobná situácia, s istými špecifikami, platí aj pre Slovensko. Podľa riaditeľa spoločnosti Manpower Slovensko Borisa Lukáča nedostatkovými sa stávajú kvalifikovaní ľudia do výroby -- čiže obsluhy CNC strojov, inžinieri a manažéri kvality, odborníci na povrchovú úpravu výrobkov. Chýbajú tiež manažéri lojálni k firme. Percentuálne vyjadrenú platovú infláciu podľa neho Slovensko nemá k dispozícii.
"Naša krajina prestáva byť zaujímavá výlučne pre nízke mzdy. Ak napríklad automobilky pôvodne uvažovali o mzde pre operátorov od sedem- do deväťtisíc korún, dnes majú pre nastupujúcich zamestnancov podstatne vyššie platy. Rozvíjajú sa podporné IT centrá s dobre platenými miestami pre ľudí, ktorým sú IT aj cudzie jazyky blízke. A nemusia mať ani IT kvalifikáciu. S poklesom nezamestnanosti čoraz viac zahraničných investorov dáva na Slovensku prostriedky do vzdelávania ľudí," uviedol Lukáč.
Na to, aby Slovensko -- ako pokračoval -- mohlo byť konkurencieschopné voči veľkému pracovnému potenciálu z východných krajín, potrebuje kvalifikovanú a pružnú pracovnú silu. "Do popredia preto vystupuje požiadavka na štrukturálne zmeny a oveľa väčšiu dynamiku slovenského školstva, ktoré by sa malo posudzovať podľa merateľných výsledkov a počtu v praxi uplatnených kandidátov," uzavrel Lukáč.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:47