StoryEditor

O dedičstve informujte spoločenstvo

19.06.2019, 00:00
Spoločná nehnuteľnosť má spravidla extrémne veľký počet spoluvlastníkov, vraví Martin Illáš z Ministerstva pôdohospodárstva.

Aký je rozdiel v tom, ak niekto má alebo dedí podiel na spoločnej, teda urbárskej nehnuteľnosti, a ak má alebo dedí podiel na spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti? Ako je to vyznačené na liste vlastníctva?
Vysvetlenie je jednoduché. Spoločná nehnuteľnosť je osobitným typom spoluvlastníctva. Tento pojem teda hovorí niečo špecifické o charaktere vlastníctva. Vyznačuje sa spravidla extrémne veľkým počtom spoluvlastníkov, niekedy až pár tisícov, a predovšetkým tým, že sa skladá spravidla z mnohých parciel. Často sú evidované na rôznych listoch vlastníctva. A toto spoluvlastníctvo nie je možné zrušiť a vysporiadať.

Ide v zásade o pevné spojenie spoluvlastníkov, z ktorého sa nedá vymaniť?
V zásade áno. Dá sa z neho vymaniť len tak, že spoluvlastník sa zbaví vlastníctva svojho podielu. Spoločná nehnuteľnosť je historickým fenoménom, ktorý má korene ešte v tereziánskom urbárskom katastri. Ide o pozemok alebo o súbor pozemkov, na ktoré sa vzťahovali tri uhorské zákonné články a na tie sa odvoláva aj zákonná definícia spoločnej nehnuteľnosti. V katastri nehnuteľností má vlastný kód. Takže z katastra vieme vyčítať, či ide, alebo nejde o spoločnú nehnuteľnosť. Niekedy však namiesto kódu je len uvedené, že ide o spoločnú nehnuteľnosť podľa zákona s jeho číslom, čo však nie je označenie v súlade s príslušnou vyhláškou.

Napriek tomu operujeme s právnym pojmom spoločne obhospodarovaná nehnuteľnosť. V čom je teda rozdiel?
Tu nehovoríme o spomínanom špecifickom historickom vlastníctve, ale o špecifickom užívaní nehnuteľnosti. Ide o pozemky, ktoré patria samostatným vlastníkom alebo samostatným kolektívom spoluvlastníkov. Sú to, na rozdiel od spoločnej nehnuteľnosti, samostatné a nezávislé pozemkové majetky. Tie tiež obhospodaruje pozemkové spoločenstvo – ako právnická osoba, ktorá združuje vlastníkov alebo spoluvlastníkov týchto samostatných pozemkových majetkov.


Čo je podmienkou toho, aby sa určitý pozemok stal spoločne obhospodarovanou nehnuteľnosťou?
Podmienkou je, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:37