StoryEditor

Cesta Ruska do WTO voľná

19.11.2006, 23:00

Spojené štáty už nemajú nič proti vstupu Ruska do Svetovej obchodnej organizácie WTO. Rokovatelia oboch krajín oznámili, že hlavné problémy vyriešili a uzavretie zmluvy o vzájomných obchodných vzťahoch môže nasledovať.
Je to signál významného zlepšenia vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sa podľa viacerých pozorovateľov pred dvoma rokmi dostali na najhoršiu úroveň od rozpadu Sovietskeho zväzu. Hoci vstup Ruska do organizácie ešte nebude hladký - za jeho prijatie musí hlasovať všetkých 149 členov a proti už teraz vystupuje Moldavsko a Gruzínsko - Susan Schwabová, hlavná americká vyjednávačka, je presvedčená, že najdôležitejšie problémy sa vyriešili. Týkajú sa oblasti poľnohospodárstva, služieb, ciel na priemyselný tovar a ochrany autorských práv.
Rusko zníži clo na bravčové, hovädzie i kuracie mäso, mlieko, kukuricu, jablká, sóju a ďalšie plodiny. Hlavný sporný bod, veterinárna kontrola amerického dovozu mäsa do Ruska, zostane zrejme zachovaný až do roku 2009. Rusi totiž požadovali kontrolu priamo na mieste dodania, hoci väčšina štátov WTO sa uspokojí s kontrolou "u výrobcu". Rusko sa na odplatu zaviaže znížiť clo na priemyselné výrobky priemerne o osem percent. Z toho budú ťažiť najmä výrobcovia chemikálií, počítačov, medicínskych prístrojov a náhradných dielcov na lietadlá.
Na svoje si prídu i banky, poisťovne a investičné spoločnosti. Teraz budú môcť mať v Rusku filiálky so stopercentným vlastníctvom. Rusi si však vyhradili právo obmedziť možnosti zahraničných investorov, ak "celkové zahraničné investície v sektore" prekročia 50 percent. Rusi tiež prisľúbili, že vo väčšom otvoria trh firmám zaisťujúcim telekomunikačné, poštové a ďalšie služby.
V doteraz najcitlivejšom bode rokovania, ten bol aj príčinou odkladu dohody - ochrane autorských práv - sa Rusko zaviazalo trestať ich porušovanie na základe kriminálneho kódexu a "viac vynucovať ich dodržiavanie".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:43