StoryEditor

Tendre vyhrávajú veľké firmy. Ale menšie sú flexibilnejšie

16.07.2019, 00:00
Od januára sa zmenili pravidlá verejného obstarávania na Slovensku. V praxi sa ukazuje, že s ním stále majú problém najmä malé firmy.

Väčšina súťaží na veľké aj malé zakázky dnes prebieha elektronicky. Niektoré z nich dávajú uchádzačom len krátky čas na predloženie ponuky. „Preto si v prvom rade treba sledovať spôsob, akým sa ponuka predkladá, a tiež lehotu, do ktorej treba svoj návrh predložiť,“ zdôrazňuje Ivana Hodošiová, expertka na verejné obstarávanie z firmy Enteris.

Znalosť zákona
Zo súťaží sa už nevylučuje za malé administratívne nedostatky. Posledné aktualizácie zákona o verejnom obstarávaní teda vyšli v ústrety malým a stredným podnikateľom. Preto ho treba dobre poznať. „Často sa totiž stáva, že uchádzač síce správne a včas ponuku predloží, ale ďalej už zákazku nesleduje. Verejní obstarávatelia často požadujú vysvetlenie alebo dodatočnú informáciu k ponuke a uchádzač na to nereaguje. Sám sa tak napriek predloženiu ponuky diskvalifikuje zo súťaže.“

Expertka preto podnikateľom odporúča, aby si denne sledovali svoju e-mailovú schránku a na žiadosti obstarávateľov včas reagovali. Uchádzačom, ktorí sa na verejných tendroch zúčastňujú, odporúča zapísať sa do Zoznamu hospodárskych subjektov. Tento zápis je platný tri roky, čím sa v zásadnej miere odbúra administratívna záťaž.


Majú teda pri získavaní verejných zákaziek šancu aj malé firmy? „Súčasný trend nasvedčuje tomu, že verejné obstarávania vyhrávajú čoraz väčšie a globálne firmy. Myslíme si, že by to malo byť presne naopak. Malé a stredné spoločnosti držia našu ekonomiku na nohách. V súťažiach majú vždy väčšiu šancu, často vedia ponúknuť dobré riešenia, sú flexibilnejšie,“ dodáva Ivana Hodošiová.

Kde získať informácie
Do verejného obstarávania a súťaží sa môžu zapojiť väčšie, ale aj menšie firmy. Informácie o tendroch sa, žiaľ, nenachádzajú na jednom verejne dostupnom mieste. Pri veľkých tendroch, kde to zákon prikazuje, teda pre podlimitné a nadlimitné zákazky, sú informácie zverejnené na stránke Úradu pre verejné obstarávanie. Ak sú zákazky menšieho rozsahu financované z eurofondov, nájdete ich na stránkach Partnerskej dohody, ktoré vedie Úrad vlády. Tu sa zverejňujú aj zákazky, ktoré vyhlasuje súkromný sektor, špeciálne prijímatelia eurofondov.

Pri zákazkách s nízkou hodnotou, teda napríkl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-01 08:05:40 - Feat.: - Title: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 23:50