StoryEditor

Opatrovať seniora môže i príbuzný

18.07.2019, 00:00
Ak sa rozhodnete, že chcete opatrovať niektorého z rodičov, môžete ho ubytovať vo verejnom či neverejnom zariadení. Ako samoplatca však stráca nárok na príspevky od štátu.

Odpovedá Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Príspevok na opatrovanie
Mám rodičov v pokročilom veku, ktorí majú zdravotné problémy, a chcem ich doopatrovať. Aké podmienky musím splniť, ak chcem získať príspevok na opatrovanie?
Opatrovať zdravotne ťažko postihnutého rodiča môže akýkoľvek člen rodiny (manžel, svokor, vnuk...). Rovnako aj súdom stanovený opatrovník alebo osoba, ktorá žije s opatrovaným v spoločnej domácnosti. Príspevok na opatrovanie môže získať len jedna oprávnená osoba. Ak sa rozhodnete, že chcete opatrovať zdravotne znevýhodneného rodiča, môžete mať zamestnanie, ale zárobok nesmie presahovať dvojnásobok životného minima. Vaše zamestnanie nesmie byť v rozpore s účelom opatrovania. Ak popri zamestnaní študujete externe alebo dennou formou, máte povinnosť v čase svojej neprítomnosti zabezpečiť za seba náhradu. Opatrovať môže osoba, ktorá je plnoletá, spôsobilá na právne úkony, fyzicky a psychicky zvládne opatrovanie a rodič s jeho pomocou súhlasí.

2. Schválenie žiadosti
Ako dlho trvá proces rozhodovania o schválení či neschválení príspevku na opatrovanie?
Je potrebné podať žiadosť v pobočke úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť môžete podať písomne a podkladom na rozhodnutie o vyplácaní je komplexný posudok. Ak sa zistí, že na jeho základe sa osoba nepovažuje za ťažko zdravotne postihnutú, je posudok podkladom na príspevok na kompenzáciu. Ak je podkladom na rozhodnutie o príspevku na kompenzáciu komplexný posudok, lehota na vypracovanie je 60 dní od začatia konania a na rozhodnutie 30 dní od vyhotovenia posudku.

3. Dôležité dokumenty
Je možné žiadosť podať aj elektronicky? Musia sa k nej priložiť aj konkrétne dokumenty?
Žiadosť môžete podať aj elektronicky. Táto forma má svoje špecifické pravidlá. Ak sa preň rozhodnete, žiadosť musíte podpísať zaručeným e-podpisom oprávnenej osoby. Rovnako musí obsahovať aj odôvodnenie. Vo všeobecnosti treba k žiadosti priložiť zdravotnú dokumentáciu. Odporúčame, aby ste sa pred podaním žiadosti informovali na úrade práce o všetkých náležitostiach a o ďalších písomnostiach, ktoré je potrebné priložiť.


4. Strata nároku
V a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:14