StoryEditor

Cena emisií je na historickom minime

11.06.2007, 00:00
Ochrana životného prostredia a boj proti globálnemu otepľovaniu rozšírili začiatkom roku 2005 možnosti špekulatívneho obchodovania.
V článku je graf

Štátom Európskej únie sa začali prideľovať kvóty na emisie skleníkových plynov na základe požiadaviek priemyselných podnikov. Prideľovanie kvót má zabezpečiť postupné znižovanie znečistenia. Zároveň možno s nimi obchodovať.
Keďže však cena jednej tony je iba 26 centov, obchodovanie sa dostáva do útlmu.

Nízka cena prekáža
V tomto roku sa končí prvý trojročný cyklus obchodovania s emisiami. Ich cena je na historickom minime a pozitívny vplyv na životné prostredie ostáva otázny. Ani súčasné snahy zoskupenia G8 o zmeny v systéme prideľovania kvót na ich cenu nemajú žiaden vplyv.
Najvyspelejšie krajiny sa na predvíkendovom stretnutí síce nedohodli na znížení emisií skleníkových plynov o polovicu do roku 2050, ale tento návrh nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pozorne preskúmajú. Znižovanie emisií však vidia reálne.
Podľa pôvodnej myšlienky Európskej smernice pre obchodovanie s emisiami má byť pre firmy výhodné znižovať emisie skleníkových plynov a ušetrené povolenky môžu neskôr predávať na medzinárodnom trhu. Tento systém má zabezpečiť pre európske štátny do roku 2012 zníženie emisií skleníkových plynov o osem percent oproti roku 1990.
Efektívnosť tohto nástroja však môže ohroziť nízka cena, za ktorú sa emisie obchodujú. V súčasnosti sa pohybuje okolo 0,26 eura za tonu. Nízka cena má viac príčin. Okrem teplej zimy sú to aj veľké prebytky emisných kvót v Európskej únii. Na Komoditnej burze Bratislava sa tento rok naposledy emisie obchodovali vo februári.

Tvrdšie podmienky
Emisné kvóty prideľuje Európska komisia zadarmo svojim členským krajinám podľa požiadaviek firiem. Na minulotýždňovom rokovaní predstaviteľov krajín G8 sa uvažovalo o možnosti, že komisia by mohla od roku 2012 kvóty predávať, alebo dokonca dražiť. To by malo zamedziť nadmerným požiadavkám o pridelenie kvót zo strany členských štátov a udržať cenu emisií na vyšších hodnotách.
Snaha o sprísňovanie podmienok na cenu emisií vplyv takmer nemala. "Rokovania štátov G8 takmer určite neovplyvnia súčasnú cenu emisii CO2. V tomto roku sa končí prvé trojročné obchodovacie obdobie a nevyužité kvóty sa v budúcnosti nebudú dať využiť, " hovorí generálny sekretár Komoditnej burzy Bratislava Peter Podstupka.
Rokovania môžu podľa Podstupku ovplyvniť iba cenu v budúcnosti. "Je veľmi nepravdepodobné, aby rokovania nejako zmenili dnešný dopyt alebo ponuku emisií CO2. Rozhovory sa zameriavajú skôr na budúcnosť po roku 2012," konštatuje.

Prenášať sa nedajú
Ku koncu tohto roka sa skončí prvé trojročné obdobie a všetky nevyužité kvóty sa budú musieť vrátiť späť do registra CO2, teda prakticky prepadnú a do ďalšieho obdobia, ktoré bude trvať do konca roku 2012, sa prenášať nedajú. Podľa Podstupku však existujú možnosti, ako si zabezpečiť emisné kvóty do budúcnosti už dnes.
"Najjednoduchšie je kúpiť si na niektorej komoditnej burze klasický termínový obchod na obdobie 2008 - 2012," hovorí Podstupka. Ďalšia možnosť, ako získať budúce kvóty, je prostredníctvom takzvaných zelených projektov. "To znamená, že emitent investuje do projektu, ktorý v budúcnosti prinesie zníženie emisii CO2," vysvetľuje Podstupka.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 21:19