Naši západní susedia považujú Becherovku za svoje domáce striebro. V Karlových Varoch, kde vznikla a doteraz sa vyrába, ju už dlho volajú "trinástym prameňom" kúpeľov. Táto prezývka jej ostala aj po tom, ako v meste objavili skutočný trinásty minerálny prameň.
Firma Jan Becher -- Karlovarská Becherovka, ktorá nápoj vyrába, však už nie je česká. Patrí druhému najväčšiemu výrobcovi liehových nápojov na svete -- francúzskej spoločnosti Pernod Ricard.
Nenapodobiteľnosť nápoja
Horko-sladký bylinný likér, ktorý dobre poznajú aj slovenskí konzumenti, už preniká na vzdialené trhy Východu. Po nedávno vyhranom súdnom spore s domažlickým podnikateľom Zdeňkom Hoffmannom o práva na jej výrobu v Česku, Rusku a na Slovensku ju začali vyvážať aj do Ruska a Číny. Krajský súd v Plzni v decembri 2006 rozhodol, že Hoffmann nemá žiadne práva na Becherovku, čo potvrdil aj odvolací súd. "Znova môžeme do Ruska exportovať. Becherovku sme tam začali vyvážať v novembri 2006. Budeme spokojní, ak náš vývoz do Ruska prekročí ročne milión litrov," hovorí generálny riaditeľ firmy David Haworth. Do Číny jej zatiaľ expedovali niekoľko tisíc litrov.
V minulosti sa viacerí výrobcovia liehovín snažili Becherovku napodobniť. Nikdy sa im to však nepodarilo.
Becherovka kraľuje
Becherovky vyrobia ročne v Karlových Varoch približne sedem miliónov litrov. Z toho asi jeden milión ide na Slovensko, štyri milióny sa skonzumujú v Česku a zvyšok sa vyváža do ďalších vyše tridsiatich krajín sveta. Do piatich rokov sa má výroba zvýšiť na deväť miliónov litrov ročne.
Na Slovensku je Becherovka už niekoľko rokov najobľúbenejším bylinným likérom. Jej trhový podiel sa však u nás nedá presne určiť, lebo väčšina domácich producentov bylinných likérov výrobné objemy tají. V Česku má však v segmente bylinných likérov viac ako tretinový podiel.
Becherovke u nás konkuruje len Demänovka, ktorú vyrába spoločnosť St. Nicolaus -- trade v Liptovskom Mikuláši. A to napriek tomu, že niekoľko ďalších producentov týchto nápojov dodáva napríklad likér Karpatská horká a viaceré ďalšie.
Tajomstvo výrobcov
Podobne ako pri recepte karlovarského nápoja si aj pri Demänovke a ostatných bylinných likéroch výrobcovia úzkostlivo strážia ich zloženie. Becherovka obsahuje extrakt asi z dvadsiatich druhov zahraničných a domácich bylín, ktoré sa týždeň lúhujú (macerujú) v liehu. V Demänovke sú výťažky štrnástich druhov rastlín. Rozdiel je aj v spôsobe sladenia. Do Becherovky sa dáva cukor, v Liptovskom Mikuláši sladia medom. "Demänovka je druhý najžiadanejší bylinný likér na Slovensku," potvrdzuje manažér akciovej spoločnosti St. Nicolaus Michal Mackov. "Receptúra tohto likéru je tajná. Môžeme však prezradiť, že byliny sa v nádržiach lúhujú v jemnom liehu. Tento extrakt potom niekoľko mesiacov dozrieva a mieša sa s ďalšími surovinami."
Nemá konkurenta
"Becherovka nemá u nás konkurenciu," tvrdí tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer. Vzhľadom na dvestoročnú tradíciu a jej obľúbenosť nemá podľa neho "zmysel pripravovať nejaký analogický nápoj. Naťahovačky o značku a receptúru Becherovky boli len nechutným konkurenčným bojom".
Naše bylinné likéry by mohli kvalitou Becherovke konkurovať, ale sú menej známe -- upozorňuje analytik trhu Ľubomír Drahovský. "Je to tým, že výrobcovia nemajú dosť peňazí na reklamu. Kým sa spotrebitelia nepresvedčia o kvalite domácej produkcie, Becherovka svoju pozíciu nestratí."
Doplnok liečby?
Forsthoffer považuje primerané pitie Becherovky za vhodný doplnok liečby v Karlových Varoch. Tak ako tamojšie prírodné pramene aj tento likér má priaznivé účinky na zažívacie ústrojenstvo. V "Desatore karlovarskej pitnej kúry", uverejnenom v najnovšom čísle Kultúrneho kalendára mesta, sa však uvádza, že "liečebnú kúru nie je vhodné kombinovať s konzumáciou alkoholu..."
Becherovka je 38-percentná liehovina. Pacienti, ktorí sa v Karlových Varoch liečia, by preto mali pitie Becherovky konzultovať s lekárom.
StoryEditor