StoryEditor

Indulonou sa natierame 42 rokov

11.09.2006, 00:00

Spýtajte sa na Slovensku alebo v Česku na najznámejší krém na ruky. Odpoveď je zrejmá. Indulona. Od roku 1964, keď zažila v obchodoch premiéru, ju spoznalo na vlastnej koži niekoľko generácií. Napriek jasnému určeniu vznikli celé legendy, na čo ľudia prišli, aby využili jej vlastnosti. Natierať si len ruky a tvár? To robili iba tí bez fantázie. Tí ďalší si ňou vylepšovali topánky, dlážky, kabelky, kožené odevy a trebárs aj gumené dielce na práčke. Dokonca sa tvrdilo, že niekde na nej doma i smažili! Najväčšiu váhu však vždy mali odporúčania kožných lekárov a alergikov, ktorí tvrdili: Ak máte problémy s pleťou, hybajte si kúpiť Indulonu. Vedeli o nej svoje -- že účinkuje aj na ekzémy a zaručene nemá konzervačné látky.
Nie je veľa výrobkov, ktorým by národ tak zoširoka preveril ich kvalitu.
Indulonu vyvinula bývalá Slovakofarma Hlohovec, farmaceutická fabrika, ktorá dnes vystupuje pod menom nového majiteľa - Zentiva Praha. Receptúru vymýšľala skupina lekárov a farmaceutov už od roku 1948, hlavné slovo vraj v nej mal istý profesor, bratislavský kožný lekár. Vyrábať ju začali v roku 1964 a onen rok sa svojho času dostal aj na obal výrobku -- čo si možno mnohí pamätajú - vo forme označenia A/64. Viaceré látky na jej zložitú zmes sa i za socializmu dovážali a dovážajú dodnes.
Výnimočnosť, ktorú však odborníci vložili do Indulony, je v tom, ako namiešali počet a pomer zložiek. Tak, že dodnes sa za celých 42 rokov nemusela v ničom meniť, ani v zložkách ani v receptúre. Ale v prípade Indulony zohralo úlohu aj "genius loci". Od začiatku ju totiž vyrábali vo farmaceutickej fabrike, v spoľahlivo čistých podmienkach, aké sú už žiaduce pre lieky a liečivé masti. Pri jej výrobe sa tak vylúčila druhotná kontaminácia, preto vo svojom zložení nepotrebuje stabilizátory a iné konzervačné látky.
Práve tieto nadsadené kritériá do veľkej miery umožnili Indulone jej náskok pred bežnými krémami. Aj to, že za rok sa jej predá vyše 11 milión kusov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 06:37