StoryEditor

Z Trnavy do sveta

15.11.2006, 23:00

Rubrika - Čo mi pomohlo v kariére
Spoľahlivosť jadrových elektrární vo svete hodnotia tímy expertov viedenskej Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vedené inžinierom z Trnavy. Pred štyrmi rokmi totiž padla voľba na Miroslava Lipára -- vyhral konkurz, na ktorom sa zúčastnilo asi osemdesiatich odborníkov z celého sveta.
V agentúre pracuje ako vedúci sekcie prevádzkovej bezpečnosti jadrových elektrární. Je prvým z expertov bývalého Česko-Slovenska, ktorému na základe znalostí a praktických skúseností z práce v jadrovej energetike zverili aj vedenie kontrolných misií v atómových elektrárňach. Agentúra posudzuje ich bezpečnosť a pripravuje odporúčania na zlepšenie prevádzky. Týka sa to aj zdrojov v energeticky najvyspelejších štátoch sveta, ako sú USA, Francúzsko, Japonsko, Nemecko, Fínsko, Rusko, ale aj v mnohých ďalších.

Rady do života
Čo sa odrazilo na kariére Miroslava Lipára? Otec, ktorý tiež pracoval v energetike, mu dal niekoľko rád -- všetko robiť poriadne, zodpovedne a zároveň tak, ako keby sa to robilo po prvý raz. To zaručuje, že človek neskĺzne do rutiny. "Keď som disciplinovaný ja, môžem to vyžadovať aj od svojich pracovníkov," dopĺňa Lipár.
Vyštudoval jadrovú energetiku na bratislavskej elektrotechnickej fakulte. Prvé praktické skúsenosti získal ako kontrolný fyzik pri spúšťaní jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. V začiatkoch, ako hovorí, ťahal vo "vé jednotke" s kolegami aj káble. Preto dôverne pozná všetky jej zákutia. Dodnes si pamätá mnohé technické parametre elektrárne.
Po čase postúpil na post operátora reaktora, potom mu zverili funkciu vedúceho reaktorového bloku a zmenového inžiniera. Neskôr sa stal vedúcim odboru prevádzky a údržby jadrových elektrární v Slovenskom energetickom podniku (dnes Slovenské elektrárne) a bol jeho hlavným inžinierom pre jadrovú energetiku. Od roku 1997 do 2002 predsedal Úradu jadrového dozoru SR. "Práca v Bohuniciach bola perfektnou školou. O elektrárni som musel vedieť všetko."
Napriek tomu, že aj tento expert vždy tvrdil o našich jadrových elektrárňach, že sú bezpečné, Slovensko musí po dohode s EÚ, či skôr na jej nátlak, onedlho elektráreň V1 odstaviť.

Zvládol aj kotol
Po politických zmenách v Česko-Slovensku odišiel na tri roky do Spojených arabských emirátov. Chcel si dokázať, že sa vie uplatniť aj v inom, hoci príbuznom odbore. V plynovej elektrárni, ktorú vybudovali naše podniky, zaúčal domáci personál. "Okrem toho som sa rozhodol, že budem obsluhovať 100-megawattový kotol." Tamojší šéfovia proti tomu nenamietali, nepreverovali, či to dokáže. "Potešili sa, že som prevzal zodpovednosť, ktorej sa nikdy nevyhýbam," vysvetľuje svoje pohnútky. A tak "prikuroval do kotla," lebo klimatizačné zariadenia v emirátoch potrebovali veľa elektriny.
Najviac ku kariére medzinárodne uznávaného odborníka na jadrové elektrárne mu predovšetkým pomohlo členstvo v INSAG-u. Ide o skupinu dvanástich renomovaných odborníkov z celého sveta, ktorá radí generálnemu riaditeľovi MAAE v bezpečnostných otázkach.

Misiu mu predĺžili
A čo považuje za svoj najväčší úspech? To, že v agentúre získala jeho sekcia veľkú vážnosť. "Predtým, ako som nastúpil do tejto funkcie, agentúra robila ročne vo svete dve -- tri kontrolné misie. Teraz, každý rok, preveríme šesť až sedem jadrových elektrární. Som hrdý na to, že polovica je v krajinách s vyspelou jadrovou energetikou," zdôrazňuje.
V posledných rokoch nevznikli v žiadnych jadrových elektrárňach vážnejšie udalosti spojené napríklad s únikom rádioaktivity. Pritom na svete je v prevádzke 440 jadrových energetických blokov. Menšie poruchy sa síce vyskytli, ale nemali vplyv na životné prostredie.
Hoci personálnym štandardom MAAE býva rotácia pracovníkov, a teda ich obmedzené pôsobenie v tejto inštitúcii, pre Miroslava Lipára to zatiaľ neplatí. Prvý kontrakt uzavrel s agentúrou na tri roky, potom na dva. Výnimočne sa stáva, že sa spolupráca predlžuje o ďalšie dva roky. Potom treba prenechať miesto novým ľuďom. Trnavský odborník má však zaručené, že v agentúre bude pracovať ďalších päť rokov. V prospech bezpečnosti jadrových elektrární na celom svete.

Čo je Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (sídli vo Viedni)
Patrí do systému Organizácie Spojených národov. Je však samostatnou inštitúciou s vlastným rozpočtom. Vznikla v roku 1957 z iniciatívy amerického prezidenta Eisenhowera. Agentúra funguje na troch princípoch. Preveruje jadrové materiály, aby sa nezneužili na výrobu jadrových zbraní. To bola na začiatku jej najdôležitejšia úloha. Rozširuje aj informácie o mierovom využívaní atómovej energie "pre blaho ľudstva". Treťou oblasťou je dohľad nad bezpečnosťou jadrových elektrární.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:59