StoryEditor

Anketa HN o odmeňovaní zamestnancov

21.02.2007, 23:00

1. Čo hovoríte na takzvaných grasshoperov, čiže tých ľudí, ktorí s cieľom zvýšiť si svoj príjem menia firmy?

2. Ako na vás pôsobia zamestnanci, ktorí, aby si prilepšili, vyhrážajú sa svojim šéfom výpoveďou?

Pavol Cedzo

Riaditeľ ľudských zdrojov pre krajiny strednej Európy spoločnosti Alcatel- Lucent
1. Odchod z firmy z finančných dôvodov je pomerne častý argument, avšak často sa zabúda na fakt, že nový zamestnávateľ ponúka vyšší plat spolu s vyššou zodpovednosťou a vyššími nárokmi na výkon, pracovné nasadenie. Pokiaľ je menenie zamestnávateľa motivované zámerom vytiahnuť svoj príjem vyššie, po niekoľkých možných úspešných pokusoch takýto pracovník určite narazí na skúseného personalistu, ktorý to odhalí a stratí záujem o takého človeka. Inými slovami, prestane byť atraktívny na trhu a bude musieť zľavovať zo svojich nárokov (často pod úroveň svojho predchádzajúceho platu).

2. Vo svojej praxi som vždy vedel oceniť, ak niekto prišiel a otvorene komunikoval svoje rozhodnutie odísť najmä z platových dôvodov a nemaskoval to vzťahmi na pracovisku, alebo problémami v manažmente firmy. Automaticky to však neznamená, že sa mu zdvihne plat a pracovník zostáva, ale je to šanca pre obidve strany hľadať možné riešenia. Vyhrážanie sa odchodom z platových dôvodov sa môže v konečnom dôsledku otočiť proti takémuto zamestnancovi, keďže manažér môže stratiť záujem o jeho dlhodobú stabilizáciu (napríklad formou investovania do tréningov) pod vplyvom očakávania "skorej" výpovede.

Martin Čambor

Riaditeľ úseku ľudských zdrojov Slovenskej sporiteľne
1.
Pokiaľ so zmenou firmy zamestnanec akceptuje novú výzvu vo forme hierarchicky vyššej pozície, a teda aj väčšej zodpovednosti a nárokov na neho, je to v poriadku. Pokiaľ však hovoríme o rovnakej pozícii a zmení sa len firemný dres, vychádza to zrejme z toho, že alebo má zamestnanec nízku lojalitu (ak ju vôbec niekedy mal), alebo úroveň firemnej kultúry firmy nie je dostatočne motivujúca na to, aby v nej videl svoju budúcnosť.

2. Vyhrážanie sa šéfovi odchodom funguje ako jednorazová technika sociálneho vydierania a funguje veľmi dobre vtedy, ak firma dostatočne nevychováva nástupcov. Ten, kto ju čo i len raz použije, mal by si byť vedomý toho, že táto technika kompletne zruinuje dôveru nadriadeného a väčšinou aj zablokuje kariérny postup vo firme.

Katarína Brončeková

Riaditeľka divízie ľudských zdrojov spoločnosti T-Mobile Slovensko
1.
Veľa firiem podobného zamerania na malom trhu, dlhodobo veľký dopyt po odborníkoch v špecifických oblastiach akými sú napríklad rozvoj technológií a na druhej strane ich nedostatok spôsobujú, že o ľudí z niektorých oblastí je na trhu doslova boj. Niektorí túto situáciu využívajú vo svoj prospech. Vedia, resp. si myslia, že nová firma im požadovanú mzdu zaplatí, lebo iného kandidáta s požadovaným know-how jednoducho nenájde. Pri výberových pohovoroch sa však v týchto situáciách personalisti pozerajú na "pridanú hodnotu" kandidáta a pokiaľ odhalia, že jeho know-how ani potenciál nie sú adekvátne k platovým očakávaniam, ponuku mu nedajú.

2. Prípady, keď sa zamestnanci snažia zvýšiť si svoj plat, nie sú neobvyklým javom. Zamestnanci sa obzerajú okolo seba a vedia, kde sa nachádza ich plat v porovnaní s trhom. Neodsudzujem ľudí, ak prídu za šéfom a otvorene diskutujú o možnom zvýšení. Tento proces býva však úspešný len v prípade, ak sú obidve strany na vedenie takejto diskusie pripravené, čiže disponujú dostatočnými argumentmi a sú ochotné spolu hľadať reálne možnosti.

Zuzana Weissová

Vedúca oddelenia odmeňovania spoločnosti Chemosvit
1.
Rebríček hodnôt je u každého z nás iný. Je mnoho ľudí, pre ktorých sú peniaze asi to najdôležitejšie v živote a sú pre nich aj rozhodujúcou motiváciou, prečo pracovať. Sú však aj takí, ktorí sa napriek nižšiemu platu rozhodnú ostať v danej firme, aj v prípade, že majú možnosť nájsť si lepšie platené miesto. Dôležitú úlohu tu zohrávajú možnosť sebarealizácie, príjemné pracovné prostredie či poskytované zamestnanecké výhody. Preto by firma mala pre rozličné skupiny zamestnancov odhadnúť a aplikovať rôzne motivačné faktory.

2. Vyhrážanie sa výpoveďou nie je šťastné riešenie a nemusí sa zamestnancovi vyplatiť. Odchod takého človeka môže byť často pre firmu prínosom, hoci fluktuácia je vždy drahou záležitosťou, najmä keď odchádzajú skúsení zamestnanci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:54