StoryEditor

Problémy rafinérií pokračujú

18.06.2007, 00:00
Komoditou uplynulého týždňa bola bavlna. Jej cena v dôsledku sucha a klesajúcich zásob v Číne vystrelila do nového trojročného maxima. Na najvyššiu hodnotu za posledných deväť mesiacov sa dostala cena ropy.

Problémy rafinérií, ktorých výsledkom sú stále nízke zásoby benzínu, tlačia cenu čierneho zlata nahor. V nových jedenásťročných maximách sa nachádza cena pšenice, keď silné dažde znižujú kvalitu ozimnej pšenice a spomaľujú sadenie novej úrody jarnej pšenice.
Ropa rastie
Veľmi silný týždeň má za sebou ropa. Do popredia sa znovu dostala otázka zásob benzínu počas motoristickej sezóny. Týždeň začala ropa nárastom, avšak skutočný odraz smerom nahor predviedla až po stredajšej správe amerického ministerstva pre energetiku. To prinieslo informáciu o ďalšom poklese výkonnosti amerických rafinérií, v dôsledku čoho zostali zásoby benzínu na nezmenených úrovniach. Americkí spracovatelia ropy využívajú svoje kapacity len na menej ako 90 percent. Technické problémy rafinérií neustále pokračujú a pred letom to môže byť vážny problém. Obchodníci sa obávajú nedostatku motorového paliva počas letných mesiacov, ak sa zásoby benzínu nezdvihnú zo súčasných podpriemerných úrovní.
Zlato využilo dolár
Mierne zisky si pripísalo aj zlato. Pomohlo mu zastavenie posilňovania amerického dolára, keď správy o nižšej inflácii zmenšili šance zvyšovania úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Podľa indexov spotrebiteľských cien a producentských cien inflácia v máji nevzrástla tak výrazne, ako sa analytici obávali. V závere týždňa dorazili na trh ďalšie ekonomické čísla, ktoré doláru ešte viac podrazili nohy. Údaje o priemyselnej produkcii a spotrebiteľskej dôvere boli slabšie, ako sa čakalo, a žltý kov len využil oslabenie dolára. Výsledkom bol týždenný nárast ceny kovu o 1,3 percenta.
Sucho bavlne nepraje
Druhý týždeň za sebou rastie cena bavlny. Na juhu Spojených štátov, kde sa táto plodina pestuje, pokračujú silné suchá. V posledných dňoch nedošlo k zlepšeniu a takéto počasie ohrozuje úrodu, ktorá by aj tak mala byť nižšia ako minulý rok. Farmári sa totiž rozhodli tento rok nasadiť viac kukurice práve na úkor bavlny. Okrem toho sa objavujú správy o klesajúcich zásobách bavlny v Číne. Najľudnatejší štát sveta pritom minulý rok vyprodukoval rekordnú úrodu bavlny, avšak silná spotreba rýchlo vyprázdňuje sklady. Ázijský gigant preto ohlasuje zvýšenie importov bavlny a Spojené štáty, ako najväčší svetový exportér, by mal túto medzeru zaplniť. Vyšší export pomáha ďalej tlačiť cenu bavlny smerom nahor.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:20