Dreamstime
StoryEditor

Študujte v Katoviciach avantgardné odbory

11.09.2019, 15:10
Autor:
zdzzdz
Keď hovoríme o poľských vedeckých strediskách, v prvom momente nám napadnú Varšava, Krakov a Vroclav. Katovice sa však pre ne v poslednom čase stali veľkým konkurentom a vedu už môžeme pokladať za jednu z vizitiek tohto mesta.

V Katoviciach sa dajú študovať takmer všetky smery a mnohé z novopostavených vysokoškolských budov sa stali symbolom architektúry. Najväčšou vzdelávacou inštitúciou regiónu je Sliezska univerzita (Uniwersytet Śląski), v ktorej 76 smerov študuje 23-tisíc osôb! Už pred mnohými rokmi sa špecialitou tejto školy stali avantgardné, elitné študijné odbory.

V roku 1978 tu bola, ako jediná v Poľsku, vytvorená Fakulta rádia a televízie. Prednášal na nej svetovo uznávaný režisér Krzysztof Kieślowski (v súčasnosti je jej patrónom). Každoročne sa o jedno miesto na nej uchádza niekoľko desiatok kandidátov a prednášajúci získavajú ocenenia za umeleckú tvorivosť na domácich a medzinárodných filmových festivaloch. V roku 2017 sa fakulta presťahovala do novej budovy, ktorej srdcom je bývalá fabrika na výrobu žiaroviek. 

Budova z hnedej tehly, nadväzujúca na tradičnú architektúru regiónu, avšak ultramoderná, bola okamžite označená za ikonu architektúry. V jej blízkosti sa nachádza ďalšia perla univerzitného kampusu, Univerzitná knižnica. Budova prešpikovaná elektronikou, ktorá umožňuje požičiavanie a vracanie knižiek bez asistencie knihovníkov, bola ocenená mnohými prestížnymi cenami, okrem iných aj cenou za najlepšiu poľskú budovu 21. storočia.

Sliezska univerzita svoju ponuku pravidelne obohacuje o nové študijné odbory, napríklad spájajúce umenie s novými technológiami. Hitom sa stali unikátne študijné smery zamerané na programovanie hier a virtuálny priestor, ako aj interaktívnej zábavy. Nedávno vznikli študijné odbory architektúra informácií a hudba v multimédiách.

Okrem nich tu, samozrejme, možno študovať tradičnejšie smery, spomedzi ktorých má už stále miesto slovanská filológia, ktorá vzdeláva aj špecialistov slovenského jazyka.
Aj Ekonomická univerzita v Katoviciach sa má čím pochváliť. Nejde pritom len o budovu rektorátu, zmodernizovanú od základov, alebo o elektronikou prešpikovaný Ústav moderných technológií.

Významnejšou je skutočnosť, že jej absolventi sú rekordmanmi, pokiaľ ide o rýchlosť, s akou si nájdu zamestnanie, a výšku zárobkov. Prispieva k tomu tiež hospodársky rozvoj regiónu a veľké množstvo investícií, ktoré sú tu umiestňované.

Nemôžeme vynechať ani iné vysoké školy v meste, a to: Lekársku univerzitu (Uniwersytet Medyczny, ktorá v minulom roku prijala na štúdia najväčší počet študentov, budúcich lekárov, v Poľsku), Sliezsku technickú univerzitu (Politechnika Śląska), na ktorej prednášal neskorší predseda Európskeho parlamentu prof. Jerzy Buzek, Telovýchovnú akadémiu (Akademia Wychowania Fizycznego) a v neposlednom rade Akadémiu pekného umenia a Hudobnú akadémiu (Akademia Sztuk Pięknych i Akademia Muzyczna), ktorej absolventom bol aj svetoznámy klavirista Krystian Zimerman.

Jej pamiatková neogotická stavba v centre mesta prešla vďaka európskym fondom modernizáciou od úplného základu a bola spojená s úplne novou, nádhernou koncertnou sálou.

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2023-01-27 16:36:01 - Feat.: - Title: Pri výbuchu plynu v Katoviciach zahynuli matka a dcéra 02 - Modified: 2023-01-27 14:53:40 - Feat.: - Title: Výbuch v poľských Katoviciach si vyžiadal dve obete a sedem zranených 03 - Modified: 2019-09-11 13:06:53 - Feat.: - Title: Od ťažby uhlia k ochrane zelene 04 - Modified: 2019-09-10 12:15:49 - Feat.: - Title: Katovice mestom hudby UNESCO 05 - Modified: 2019-09-03 10:11:47 - Feat.: - Title: Kam za históriou... Do Poľska!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:59